Het is belangrijk dat implantaten veilig zijn. Jouw melding kan daarbij helpen. Door het melden van mogelijke bijwerkingen kun je andere patiënten helpen. Want als er veel of bijzondere bijwerkingen worden gemeld, dan kan het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zorgverleners en de overheid informeren en informatie openbaar maken.
Wie kan melden?
Je kunt zelf melden door het meldformulier in te vullen, maar je mag ook melden voor iemand anders. Bijvoorbeeld als ouder of verzorger van een kind. Of je kunt een melding doen voor iemand die geen internet heeft. Familieleden kunnen ook melden over iemand die overleden is.
Zo doe je een melding
Het is belangrijk dat je de vragen in het meldformulier zo compleet mogelijk beantwoordt. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 30 minuten. Het is niet mogelijk om tijdens het melden het formulier op te slaan en later af te maken.
De vragen gaan ook over het implantaat (bijvoorbeeld fabrikantnaam, merknaam, modelnummer enzovoorts). Houd daarom de gegevens over je implantaat bij het invullen bij de hand. Je kunt de gegevens van het implantaat opvragen bij je arts.
Vragen alvast rustig bekijken
We raden je aan de vragen vast door te nemen voordat je met een melding start. Dit helpt om de melding gemakkelijker te doen. Bekijk alle vragen(PDF) die worden gesteld in het online meldformulier.
Hulp nodig?
Bij het MEBI kun je een melding doen van gezondheidsklachten door een implantaat. Heb je vragen over je klachten of maak je je zorgen? Bespreek dit dan met je huisarts.
Heb je een vraag of klacht over de kwaliteit van zorg? Het Landelijk Meldpunt Zorg kan je informeren en adviseren. Wil je een melding doen van een bijwerking door een medicijn? Dat kan bij het Bijwerkingencentrum Lareb.