In januari was er veel aandacht voor een rapport van voormalig solozeilster Ellen MacArthur van de MAcArthur foundation, waarin staat dat er in 2050 meer plastic in de oceanen zou zitten dan vis. Het NRC Nationaal Referentie Centrum (Nationaal Referentie Centrum) schreef vervolgens een commentaar waarin wordt gesteld dat deze stelling is gebaseerd op natte vingerwerk. Het RIVM onderschrijft deze conclusie.

Wetenschappers buigen zich al decennia over de vraag hoeveel plastic jaarlijks wereldwijd in zee belandt. Het rapport van de MacArthur Foundation houdt het in haar redenering op 8 miljoen ton. Dat kan goed kloppen. Amerikaans onderzoek dat vorig jaar in Science werd gepubliceerd(Jambeck et al 2016), kwam uit op tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton.

MacArthur gokt erop dat in 2050 716 miljoen ton plastic in zee drijft. Andries van Franeker denkt dat de bewering ‘Meer plastic dan vis in de oceanen in 2050’ niet klopt. De enige goede schattingen van de hoeveelheid vis in de wereldwijde oceanen komt uit Brits-Canadees onderzoek, gepubliceerd in Science in 2009 (Wilson et al, 2009). Er werden twee verschillende methodes gebruikt. De ene kwam uit op 2.000 miljoen ton, het andere op 900 miljoen ton.

Alleen als de vis in zee de komende 35 jaar ernstig opraakt, komt MacArthur dus in de buurt. MacArthurs schatting op basis van chemicaliën in de plasticindustrie is nattevingerwerk. En zelfs als haar aannames kloppen, is het aantal kilo’s plastic nog altijd minder dan het gewicht van alle vissen in de zee.

Lees meer:

NRC Nationaal Referentie Centrum (Nationaal Referentie Centrum): ‘Meer plastic dan vis in de oceanen in 2050’

Science: Plastic waste inputs from land into the ocean

Publicatie: Contribution of fish to the marine inorganic carbon cycle.