26. Verhalen en ervaringen van mantelzorgers in het veld over overbelasting
Margreet en Anita
Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl
Beschrijving
Een deel van de mantelzorgers geeft aan dat zij zich ernstig belast voelen door de zorgtaken die zij uitvoeren. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking,ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven.
Het verhaal van Margreet vertelt hoe zij het ervaart om voor haar moeder van 91 te zorgen: “Ik behoor tot de sandwichgeneratie. Wij hebben de zorg voor onze kleinkinderen en voor onze ouders. Dat we het kúnnen doen is een goed teken. Ik probeer om de dag te gaan. (…) Ik bel haar twee keer per dag, waar ik ook zit. (…) Ik voel me verantwoordelijk voor haar momenten van geluk. Dus ik ga niet heel graag ver weg.
Ik zorg voor haar huishouden, de was, het eten en ik regel dingen. (…) Bij de apotheek moet ik de medicatie in de gaten houden. Het gaat vaak mis. Dan krijgt ze de verkeerde medicijnen mee en is ze een week van slag. Dat zijn pittige verantwoordelijkheden. Het gaat om dit soort dingen die in je hoofd blijven spelen, waar je lang mee bezig bent.
Ze heeft een alarmknop en als er iets is, worden we ingeseind. Dat zijn situaties waar je heel veel stress van hebt. Mijn telefoon ligt altijd stand-by en ik ben continu in opperste staat van paraatheid. (…)Ik heb gelukkig een man die heel rustig blijft. Daar heb ik veel steun aan. Af en toe zijn er periodes dat ik ontlast moet worden en dan gaat hij naar haar toe.”
Ook het verhaal van Anita, die zorgt voor haar man én moeder, laat zien hoe het is om mantelzorger te zijn: “Als mantelzorger voor mijn man Fred (88) en mijn moeder (91) heb ik het altijd druk. Nu ik zelf een dagje ouder word, ben ik mijn taken bewust aan het afbouwen. Fred (…) werd 14 jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Hierdoor heeft hij uitval aan de rechterzijde van zijn lichaam. In het begin had hij bij alles hulp nodig. (…) Gelukkig mocht ik het eerste half jaar (...) halve dagen werken. Later heb ik (…) gevraagd of ik vervroegd met pensioen kon, om meer tijd voor Fred te hebben.
Inmiddels kan Fred binnenshuis aardig zelf uit de voeten. Hij heeft nu meer geestelijke dan lichamelijke zorg nodig, omdat hij zich snel onzeker voelt en emotioneler reageert. (…) Tot voor kort deed Fred (…) nog wat advieswerk (…). Hij merkte alleen dat het hem teveel belastte en daarmee mij ook, want ik
moest hem steeds weer rustig zien te krijgen.
Naast Fred vraagt nu ook mijn moeder veel aandacht. (…) Sinds mijn vader is overleden, help ik haar met van alles. (…) Ik heb bij de gemeente aangegeven dat ik voor twee mensen mantelzorger ben, maar dat kan niet volgens hen. Het kleine jaarlijkse bedrag dat ik kreeg, is merkwaardig genoeg verlaagd van 100 naar 75 euro.
Zelf ben ik op een jaarlijks griepje na nooit ziek. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Je gaat gewoon door, je denkt er niet bij na. Wel merk ik dat ik een dagje ouder word. In plaats van 100 dingen op een dag kan ik er nog maar 50 doen.
Aansluiting Programma Langer Thuis
Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 2: Mantelzorgers en vrijwilligers in zorg & welzijn.
Referenties
Mijnkwaliteitvanleven.nl. Mijn moeder en de sandwichgeneratie - Margreet (64). 12-2-2020 (bewerkt).
Mijnkwaliteitvanleven.nl. Mantelzorg voor twee - Anita (65). 27-12-2019 (bewerkt).