Op deze pagina vindt u de meestgestelde vragen over mpox (apenpokken)

This information in English

Vragen over mpox (apenpokken)

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik mpox krijg?

Mpox komt vooral voor bij MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen) (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks hebben met meerdere partners hebben. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben is de kans op mpox kleiner. 
Meer praktische informatie hierover staat op mantotman

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik iemand anders besmet?

Wees alert op klachten die passen bij mpox, bij uzelf en bij anderen. Als u of uw partner klachten heeft, maak meteen een testafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Heb geen seks, intiem contact of huid-op-huidcontact tot de testuitslag bekend is.

Bent u besmet met mpox, werk dan mee aan het bron- en contactonderzoek van de GGD. De GGD kan de mensen met wie u risicovol contact heeft gehad informeren. Zo kunnen nieuwe besmettingen worden voorkomen.

Kan ik mpox krijgen als ik een condoom gebruik?

Intiem contact of huid-op-huidcontact zonder anale of vaginale seks kan al zorgen voor een besmetting. Dus ook tijdens seks met condoom. Als u toch lichamelijk contact wilt hebben, controleer dan goed of u en uw partner blaasjes hebben.

Mijn kind heeft bultjes/blaasjes op het lichaam, heeft mijn kind mpox?

Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken, zeker als het heerst in de omgeving van het kind. U hoeft hiervoor niet naar de (huis)arts of GGD. Neem (telefonisch) contact op met de (huis)arts als jouw kind contact heeft gehad met iemand met mpox.

Kun je maar een keer mpox krijgen?

Als u de ziekte heeft gehad krijgt u die meestal niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kunt u nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met mpox. Die blaasjes zijn besmettelijk. Daarom blijft het belangrijk om blaasjes te laten onderzoeken bij de huisarts of de GGD. Ook als u gevaccineerd bent. Bij een positieve test op mpox gaat u in isolatie. Ook volgt u de leefregels en doet de GGD bron- en contactonderzoek.    

Is mpox een seksueel overdraagbare aandoening (soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening))?

Mpox is geen soa, omdat het niet alleen maar door seks kan worden overgedragen. U kunt mpox  ook krijgen zonder anale en vaginale seks, tijdens vrijen en knuffelen. Als u huid-op-huidcontact heeft met iemand die mpox heeft, dan kunnen virusdeeltjes in de pokken op diens huid in uw lichaam komen via uw slijmvliezen of wondjes in uw huid. 

Komt mpox voor bij dieren?

Knaagdieren (eekhoorns, ratten, muizen), konijnen en apen kunnen Knaagdieren in Afrika, die de natuurlijke gastheer zijn, laten vaak weinig verschijnselen zien na een infectie. Bij apen en konijnen kunnen luchtwegklachten, oogontstekingen en huidafwijkingen voorkomen. Zij kunnen ook koorts krijgen.  

Mpox is een zoönose: een ziekte die mensen krijgen van dieren. Elk jaar zijn in landen in West- en Midden-Afrika, zoals Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek Congo en Ghana, altijd wel een paar patiënten met mpox. Het is bekend dat de patiënten met mpox in Europa ziek geworden zijn door andere patiënten met mpox. Dit komt omdat in Europa het virus van nature niet voorkomt bij (knaag)dieren. Maar het kan zijn dat dieren hier toch besmet raken als zij intensief contact hebben met patiënten met mpox. 

Kunnen gezelschapsdieren besmet raken?

Bij andere dieren, zoals katten, koeien, varkens, schapen en geiten is nog nooit een infectie vastgesteld. Laatst is wel voor het eerst een infectie bij een hond vastgesteld. Die is besmet geraakt door contact met een patiënt.

Mogen mensen met mpox die in isolatie zijn contact hebben met gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren?

Het advies is om tijdens isolatie geen direct contact te hebben met gezelschapsdieren (zoals honden, katten, fretten, konijnen en knaagdieren). U mag uw huisdier wel eten geven en uitlaten. Verder raden wij u aan om geen contact te hebben met landbouwhuisdieren zoals koeien, geiten en varkens. Contact met pluimvee kan wel. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het virus andere dieren zoals vogels, reptielen of vissen kan besmetten. 

Vragen als u (mogelijk) mpox hebt

Bij welke klachten moet ik contact opnemen met de huisarts of soapoli?

  • Bel de huisarts of bel de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) als u een of meer blaasje(s) op uw lichaam heeft. Vooral rond de anus, penis, vagina of in het gezicht. 
  • Neem contact op met de huisarts of met de GGD als u de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met mpox.

Is er een test die ik zelf kan doen om vast te stellen of ik mpox heb?

Nee, als u vermoed dat u mpox heeft, bel dan de huisarts of de GGD.

Waar moet ik me laten testen als uit het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat ik een contact ben van iemand met mpox?

De GGD informeert de contactpersonen van iemand met mpox en laat hen weten wat er moet gebeuren. Mensen die nauw (seksueel) contact hebben gehad met een besmet persoon, kunnen een vaccinatie krijgen. 

Wanneer en hoe lang ben ik besmettelijk?

U kunt al 2 dagen besmettelijk zijn, voordat u huiduitslag of proctitis (ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm) krijgt. Het is waarschijnlijk dat het virus in bijvoorbeeld sperma zit, voordat iemand klachten krijgt.

U blijft besmettelijk totdat alle pokkenkorsten op uw huid weg zijn en eventuele proctitisklachten ook voorbij zijn. Uit voorzorg raden wij aan om daarna nog 12 weken lang een condoom te gebruiken bij seks.  

Heb je altijd meerdere blaasjes of kun je ook maar eentje hebben?

Er zijn mensen waarbij over het hele lichaam blaasjes zitten en er zijn mensen met maar 1 blaasje. Heeft u risico gelopen en maar 1 blaasje? Laat u ook dan meteen testen bij de GGD of de huisarts.

Vragen over behandeling, medicijnen en vaccinatie

Ben ik al beschermd tegen mpox als ik via het Rijksvaccinatieprogramma voor 1975 ben gevaccineerd met het pokkenvaccin?

Pokkenvaccins werden in Nederland tot en met 1974 gegeven. Deze pokkenvaccins gebruiken we niet meer, omdat het pokkenvirus (variolavirus) sinds 1980 wereldwijd is uitgeroeid. Als u alleen dit oude vaccin heeft gekregen, bent u niet voldoende beschermd tegen mpox.