Vanaf 14 april tot einde zomer 2025 kunnen MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen) en transgenders die een hoog risico hebben op mpox een vaccinatie tegen Mpox  halen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Het doel hiervan is om infecties en toekomstige uitbraken te voorkomen en de ziektelast zo laag mogelijk te houden. 

Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen?

De vaccinatie tegen mpox is voor mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)) en transgender personen die een verhoogd risico op mpox hebben. U behoort tot deze groep als u MSM en/of transgender bent én  voldoet aan één of meer van onderstaande punten

  • hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus)-PrEP pre-expositie profylaxisis (pre-expositie profylaxisis) gebruikt om besmetting met hiv te voorkomen;
  • op de wachtlijst staat voor hiv-PrEP;
  • het afgelopen half jaar meer dan 10 seksuele partners heeft gehad;
  • sekslocaties en/of seksfeesten bezoekt;
  • aan groepsseks doet;
  • hiv heeft en regelmatig wordt getest op hepatitis C

Kan ik op dit moment een vaccinatie tegen mpox krijgen?

Vanaf 14 april tot en met einde zomer 2025 kunnen MSM en transgender personen die een verhoogd risico hebben op mpox op eigen initiatief een afspraak maken om een vaccinatie te halen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Nauwe (seksuele) contacten van mensen bij wie mpox is vastgesteld krijgen een vaccinatie in overleg met de GGD.

 

Wanneer ben ik volledig gevaccineerd tegen mpox?

Een volledige vaccinatieserie bestaat uit twee prikken die minimaal 4 weken na elkaar gegeven  worden. Mensen die in het verleden als kind gevaccineerd zijn tegen pokken hoeven nog maar 1 prik. Mensen die eerder een infectie met mpox hebben doorgemaakt hoeven geen prik meer te halen. 

Ben ik al beschermd tegen mpox als ik via het Rijksvaccinatieprogramma vóór 1975 ben gevaccineerd met het pokkenvaccin? 

Pokkenvaccins werden in Nederland tot en met 1974 gegeven. Deze pokkenvaccins gebruiken we niet meer, omdat het pokkenvirus (variolavirus) sinds 1980 wereldwijd is uitgeroeid. Als u alleen dit oude vaccin heeft gekregen, bent u niet voldoende beschermd tegen mpox. 

Moet ik een vaccinatie halen als ik in 2022 of 2023 al gevaccineerd ben? 

Mensen die in 2022 of 2023 volledig zijn gevaccineerd tegen mpox hoeven niet opnieuw gevaccineerd te worden. Er wordt op dit moment geen boostervaccinatie aangeboden. De bescherming wordt wel minder na verloop van tijd , maar is nu nog voldoende.  De vaccinaties beschermen zowel tegen variant groep 1 en groep 2.  

Alertheid op klachten

Blijf altijd letten op klachten die passen bij mpox. Ook als u bent gevaccineerd. Neem bij klachten meteen contact op met de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of huisarts voor een test. Vermijd seksueel contact en huid-op-huidcontact, totdat de testuitslag bekend is.

Bijwerkingen mpox-vaccinatie

De vaccinatie tegen mpox kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Daarnaast kunt u last hebben van spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging. Meld een (mogelijke) bijwerking  altijd bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Privacy

Het RIVM gebruikt met uw toestemming persoonsgegevens om het mpox-vaccinatieprogramma goed te kunnen uitvoeren. In het privacystatement leggen we uit welke gegevens het RIVM gebruikt en waarom, en welke rechten u heeft als het RIVM uw gegevens gebruikt.