Op deze pagina staat actuele informatie over mpox in Nederland en de situatie in Afrika.

Er zijn twee hoofdgroepen (‘clades’ in het Engels) van het mpox-virus: groep 1 en groep 2. In 2022 was er een mpox-uitbraak met een virusvariant van groep 2. In 2024 zijn er meerdere uitbraken in West- en Midden-Afrika door virussen van groep 1, waaronder uitbraken met een nieuwe virusvariant van groep 1: 1b. Deze dook in september 2023 op in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ook in buurlanden Burundi, Kenia, Rwanda en Uganda zijn mensen ziek geworden.  

Op 14 augustus 2024 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO World Health Organization (World Health Organization)) de mpox-uitbraak in de DRC en omgeving uitgeroepen tot een noodsituatie voor de internationale volksgezondheid. Volgens de WHO zijn dit jaar in Midden- en West-Afrika in totaal al 14.000 besmettingen en 526 sterfgevallen gemeld. Bij een deel daarvan gaat het om de nieuwe mpox-variant 1b.  

Op 15 augustus 2024 is in Zweden een mpox-infectie met de nieuwe variant 1b vastgesteld bij een reiziger die in Midden-Afrika was geweest. Dit is voor het eerst dat de nieuwe variant buiten Afrika is gevonden.  

Nederlandse situatie 

Er zijn tot nu toe geen meldingen van besmettingen met mpox-variant 1b in Nederland. Dit houden we goed in de gaten. Daarvoor werkt het RIVM samen met artsen, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en laboratoria. Zorgverleners zijn alert op mensen met symptomen. Zo kunnen besmettingen snel worden vastgesteld. 

Als er iemand met mpox is, gaat deze persoon in isolatie. Zo heeft iemand geen contact meer met anderen en kan het virus zich niet verspreiden. De GGD doet dan bron- en contactonderzoek. De kans dat de nieuwe variant van het virus zich in Nederland verspreidt, is op dit moment klein.  

Nauwe contacten van iemand met mpox kunnen worden gevaccineerd. Nederland heeft voldoende vaccins op voorraad. Ook is er een antiviraal geneesmiddel beschikbaar bij mogelijke complicaties.  

Denkt u dat u mpox heeft? Neem dan contact op met de huisarts of de GGD. 

Verspreiding door nauw, intensief contact 

De uitbraken van mpox in Afrika met de nieuwe variant lijken vooral door nauw, intensief huid-op-huidcontact tussen mensen te komen. De uitbraak in 2022 in Europa en Amerika kwam vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. De uitbraak in Midden-Afrika treft meer risicogroepen.  

Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe variant, 1b. Ook over de besmettelijkheid. 

Infecties met mpox in Nederland 

De figuur hieronder toont het aantal meldingen van mpox in Nederland van 27 april 2022 tot en met 22 augustus 2024.