Vaccinatie was één van de middelen om de uitbraak van mpox in de zomer van 2022 te bestrijden Op dit moment worden geen mensen meer uitgenodigd voor vaccinatie. Wel krijgen de hoogrisico-contactpersonen rond iemand bij wie mpox is vastgesteld, in veel gevallen een vaccin aangeboden.
Ook al is iemand gevaccineerd, het blijft belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij mpox. Neem bij klachten meteen contact op met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of de huisarts voor een test en vermijd seksueel contact en huid-op-huidcontact tot de testuitslag bekend is.
Bijwerkingen vaccinatie mpox
De vaccinatie kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid, zwelling op de injectieplaats. Daarnaast kunt u last hebben van spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging. Meld een (mogelijke) bijwerking altijd bij het Bijwerkingencentrum Lareb.
Privacy
Het RIVM gebruikt persoonsgegeven om het mpox-vaccinatieprogramma goed te kunnen uitvoeren. In het privacystatement leggen we uit welke gegevens het RIVM gebruikt en waarom, en welke rechten u heeft als het RIVM uw gegevens gebruikt.