Mensen op zebrapad

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen. Daarom heeft de WHO World Health Organization (World Health Organization) monkeypox uitgeroepen tot een gezondheidsrisico van internationaal belang. In Nederland werd op 20 mei de eerste besmetting vastgesteld. Inmiddels zijn 818 mensen positief getest op monkeypox, dus de toename van het aantal besmettingen is ook in Nederland zichtbaar.

Op zaterdag 23 juli heeft de directeur-generaal van de WHO World Health Organization (World Health Organization) besloten om monkeypox (apenpokken) aan te merken als een public health emergency of international concern (PHEIC Public Health Emergency of International Concern (Public Health Emergency of International Concern)). Er is sprake van een toenemend aantal besmettingen en het aantal landen met monkeypox stijgt. Ook West-Afrika, waar monkeypox al voorkwam, heeft nu meer gevallen.

Beleid in Nederland

Voor Nederland heeft dit geen consequenties voor het bestrijdingsbeleid. Vanaf 25 juli krijgen hoogrisicogroepen vaccinatie aangeboden (pre-expositie). Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Daarnaast blijft het belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij monkeypox. Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander, heb dan geen intiem contact of seks meer en maak direct een testafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of de huisarts. Ook als je gevaccineerd bent. 

Aantal besmettingen 

Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Echter de meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen) (mannen die seks hebben met mannen). En van deze groep hebben mannen die frequent seks hebben en meerdere partners het grootste risico op besmetting. De verwachting is dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden.

Kijk op de pagina Monkeypox (apenpokken) voor

  • het aantal vastgestelde besmettingen met monkeypox per eerste ziektedag
  • het aantal besmettingen met monkeypox per regio