Er is een milde griepepidemie in Nederland. Afgelopen week bezochten 69 per 100.000 mensen de huisarts in verband met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede achtereenvolgende week in dit seizoen boven de epidemische grens van 51 per 100.000 ingeschreven patiënten. Vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar komen bij de huisarts met griepachtige klachten.

Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance uitgevoerd door het NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in samenwerking met het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC Erasmus Medical Center (Erasmus Medical Center) en het RIVM).

In de afgelopen twee weken is in een kwart van de afgenomen neus- en keelmonsters bij patiënten met griepachtige klachten in het laboratorium het griepvirus gevonden. Momenteel overheerst het influenza B-virus van de Yamagata-lijn, terwijl het griepseizoen vorig jaar begon met  het influenzavirus A(H3N2). Daarnaast wordt in de neus- en keelmonsters van deze patiënten regelmatig het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus of het rhinovirus (een verkoudheidsvirus) gevonden. 

De afgelopen twintig seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 9 weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015. De actuele griepcijfers worden op de website van het RIVM bijgehouden.