Man loopt GGD locatie binnen voor een boosterprik

Afgelopen week* werden 242.961 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM**. Dat is een stijging van 21% vergeleken met vorige week.

Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+131%) en middelbare schoolleeftijd (+78%). Bij mensen van 60 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het aantal positieve coronatesten stabiel en laag in de afgelopen weken (figuur 1). Tijdens de lockdownperiode is de boostervaccinatiecampagne snel op stoom gekomen. Van de mensen van 60 jaar en ouder, die op dit moment voor een boostervaccinatie in aanmerking komen, heeft ongeveer  90% een boostervaccinatie ontvangen. Meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder heeft de boosterprik inmiddels gehaald.

Na de versoepelingen kan het aantal meldingen de komende weken sterk doorstijgen. Welke gevolgen de meest recente versoepelingen zullen hebben op het aantal mensen dat positief test op corona en op het aantal  daarop volgende nieuwe ziekenhuisopnames, wordt de komende weken duidelijk.

Figuur 1: Aantal meldingen per 100.000 inwoners per leeftijdsgroep (6 december 2021 tot en met 16 januari 2022).

Ruim 685.000 mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), 18% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve coronatesten steeg verder naar 36,8%. Eén op de vijf (20%) mensen die zich lieten testen bij de GGD, kwam om een positieve zelftest te laten bevestigen. Van deze mensen met een positieve zelftest kreeg 88% bij de bevestigingstest van de GGD ook een positieve uitslag. Van alle positieve coronatesten was de helft (47%) na een bekende positieve zelftest.

Herinfecties

Het aandeel mensen dat 2 maanden of langer geleden al eens een SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 infectie heeft doorgemaakt en nu weer besmet is, was met 12% ongeveer gelijk aan vorige week (13%, zie grafiek in nieuwsbericht van dinsdag 11 januari). Met de toename van de omikronvariant stijgt het aantal herinfecties sterk. Ter vergelijking: bij de deltavariant was er bij gemiddeld 3% van de geteste personen sprake van een herinfectie.

Ziekenhuizen

Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis en op de intensive care afdelingen daalde verder in de afgelopen week, als gevolg van de eerdere lockdown maatregelen. Daardoor is er op dit moment weer meer ruimte voor de reguliere zorg en uitgestelde zorg. In de afgelopen week (10 t/m 17 januari) werden 647 nieuwe patiënten met COVID-19  opgenomen (vorige week 940, -31%) op de verpleegafdeling, waarvan 94 op de IC intensive care (intensive care) (vorige week 146, -36%). Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn.

Reproductiegetal 

Het meest recente reproductiegetal van SARS-CoV-2 (3 januari) was 1,16 (1,14 – 1,17). Dit is een daling ten opzichte van de week ervoor (1,26 op 27 december). Dit betekent dat 100 mensen die op 3 januari 2022 het coronavirus hadden, samen 116 nieuwe personen besmetten. 

Wanneer we alleen kijken naar de omikronvariant dan zien we een daling in het  reproductiegetal van 1,63 op 27 december naar 1,25 (1,24-1,28) op 3 januari 2022. Het reproductiegetal van de deltavariant was op 3 januari,  0,55 (0,50-0,61). Eveneens een daling ten opzichte van een week eerder (0,78). 

Maatregelen

Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende (basis)maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer een oppepper te geven.  

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 11 januari 10:01 en 18 januari 10.00 uur aan het RIVM. 
De testen die in de GGD zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn naar kalenderweken.

** Door een technische storing in de datastroom vanaf 18 januari zijn de meldingen en de teststraten-data niet volledig doorgekomen naar het RIVM. De cijfers omtrent de meldingen en het aantal afgenomen testen die vandaag worden weergegeven zijn daarom mogelijk een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

Alle wekelijkse COVID-19-cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVM-website.