Mensen die vanwege medische redenen geen booster met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen vanaf woensdag 23 maart een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen.

Omdat een mRNA-vaccin een betere bescherming als boostervaccinatie geeft, is er bij niet medische redenen voorkeur voor het mRNA-vaccin als booster. Ook heeft een mRNA-vaccin de voorkeur, omdat bij het Janssen-vaccin de zeer zeldzame maar ernstige bijwerking TTS kan optreden.

Het is belangrijk dat mensen zo goed mogelijk beschermd zijn tegen ernstige ziekte en sterfte als gevolg van een COVID-19-besmetting. Daarom wordt de Janssen-booster ook in niet medische gevallen beschikbaar gesteld, besloot minister KuipersEr wordt wel gebruik gemaakt van een informed consent, zodat mensen een weloverwogen beslissing maken. 

Afspraak maken voor vrijwillige booster Janssen

Vanaf 23 maart is het mogelijk om een afspraak te maken via het telefoonnummer 0800-1295. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en starten op 25 maart met de vaccinaties op een beperkt aantal locaties.