Ouder echtpaar aan tafel bij een arts

Er is een brochure gemaakt voor mensen die na plaatsing van een mesh-implantaat, zoals een bekkenbodem- of liesbreukmatje, langdurig klachten ervaren. In deze brochure staat een overzicht van langdurige gezondheidsklachten, mogelijke behandelingen en locaties van gezondheidscentra waar mensen terecht kunnen met hun klachten. Het RIVM maakte de brochure samen met patiëntenverenigingen, lotgenoten en beroepsverenigingen van medisch specialisten. 

Mensen kunnen een mesh-implantaat via een operatie in hun lichaam krijgen. Ze worden ook wel matjes of bandjes genoemd. Zo zijn er bijvoorbeeld bekkenbodemmatjes, liesbreukmatjes en plasbuisbandjes. Mesh-implantaten worden gebruikt om zachte weefsels die zijn verzwakt of gescheurd, te verstevigen. Er zijn verschillende aandoeningen waarbij verzwakte weefsels verstevigd kunnen worden met een mesh-implantaat. Denk aan een liesbreuk of wanneer de baarmoeder is verzakt.

Deze brochure is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).