Mesh-implantaten zijn kunststof implantaten die permanent worden vastgezet in het lichaam. Vaak worden ze geweven van draden van de kunststof polypropyleen. Dit soort implantaten worden ook wel matjes of bandjes genoemd. Matjes worden al ruim 50 jaar gebruikt door chirurgen bij behandeling van breuken in de buik. Ze hebben door de jaren heen een ontwikkeling doorgemaakt. Zo is de weving van het materiaal in een matje veranderd, is de dichtheid van het materiaal veranderd en zijn mesh-implantaten kleiner en lichter geworden.

Typen mesh-implantaten

Er zijn verschillende typen mesh-implantaten beschikbaar ter behandeling van verschillende aandoeningen. Zo zijn er o.a. liesbreukmatjes, bekkenbodemmatjes en plasbuisbandjes. In onderstaande illustraties ziet u de locaties in het lichaam en welke artsen ze plaatsen. Deze indeling is afgestemd met medisch specialisten uit verschillende disciplines zoals heelkunde, gyneacologie en urologie.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Verzakkingen

Afbeelding van een figuur met twee stippen in de onderbuik. Bij de ene stip staat de tekst Verzakking van de darm. De chirurg is de specialist die dit behandelt. Bij de andere stip staat Verzakking van de vagina. De (uro-)gynaecoloog is de specialist die een verzakking van de vagina behandelt.

Bij een verzakking van de darm is de chirurg de specialist. Bij verzakking van organen via de vagina is de (uro-)gynaecoloog de specialist.

Incontinentie

Afbeelding van een figuur met een stip in de onderbuik (blaas). De (uro-)gynaecoloog of de uroloog zijn specialisten bij stress urine-incontinentie.

Bij stress urine-incontinentie zijn de (uro-)gynaecoloog of de uroloog de specialisten.

Breuken

Afbeelding van een figuur met de volgende type breuken: een liesbreuk, thoraxwanddefecten, middenrifbreuk of buikwandbreuken, zoals littekenbreuk, navelbreuk of parastomale breuk. De chirurg is de specialist die deze breuken behandelt.

Bij de volgende typen breuken is de chirurg de specialist: liesbreuken, thoraxwanddefecten, middenrifbreuken of buikwandbreuken, zoals een littekenbreuk, navelbreuk of parastomale breuk.

Brochure

Mensen die een mesh-implantaat hebben, zoals een bekkenbodem- of liesbreukmatje kunnen na plaatsing hiervan langdurig klachten ervaren. Er is een brochure gemaakt voor mensen die na plaatsing van een mesh-implantaat, zoals een bekkenbodem- of liesbreukmatje, langdurig klachten ervaren. In deze brochure staat een overzicht van langdurige gezondheidsklachten, mogelijke behandelingen en locaties van gezondheidscentra waar mensen terecht kunnen met hun klachten. Het RIVM maakte de brochure samen met patiëntenverenigingen, lotgenoten en beroepsverenigingen van medisch specialisten.

Onderzoek

Het RIVM voert op dit moment in opdracht van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) een onderzoek uit naar langdurige klachten bij patiënten na plaatsing van een mesh-implantaat en mogelijkheden van goede zorg voor deze patiënten. In dit onderzoek worden verschillende soorten mesh-implantaten betrokken. Het RIVM verwacht in het najaar van 2022 de resultaten te publiceren.

Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen implantaten

Heeft u gezondheidsklachten en denkt u dat uw implantaat de oorzaak is? Meld dat dan bij MEBI: het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Door klachten tijdig te melden krijgen we bijwerkingen van implantaten eerder in beeld.