Landend vliegtuig

Op 26 november zijn 624 uit Zuid-Afrika terugkerende passagiers door GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Kennemerland op Schiphol getest op het coronavirus. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Om vast te stellen om welke coronavariant het gaat zijn deze testmonsters voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd. In dit nog lopende sequentieonderzoek is tot nu toe bij 13 van de positieve testen de omikronvariant vastgesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen.

De omikronvariant werd voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken.

Oproep terugkerende reizigers uit omikron risico-landen om zich te laten testen

Mensen die op maandag 22 november 2021 of daarna zijn teruggekeerd uit:
Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique en Zimbabwe, worden opgeroepen om zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben.


Voor deze mensen is een speciaal telefoonnummer geopend waar zij een testafspraak kunnen maken. Dat nummer is 0800-5005.


Het is belangrijk dat personen die onlangs uit een van de bovengenoemde risicolanden naar Nederland zijn gereisd om inquarantaine te gaan en thuis te blijven.

  • Ook als er geen klachten zijn en ook als je gevaccineerd bent of eerder positief testte op COVID-19.
  • Ontvang ook geen bezoek. In ieder geval totdat de uitslag van de test bekend is en op aanwijzing van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

Stop verdere verspreiding, houd je aan de maatregelen

Net als bij alle varianten van het coronavirus geldt ook bij de omikronvariant: houd je aan de maatregelen.