Heb je klachten die passen bij corona (COVID-19), dan is het belangrijk om thuis te blijven en een zelftest te doen. Als je corona hebt, ga je in isolatie. Zo help je voorkomen dat de mensen om jou heen ook besmet raken.

Quarantaine

Ben je in contact geweest met iemand die corona heeft dan hoef je niet meer in quarantaine. Wel is het advies om contact met kwetsbaren zoveel mogelijk te vermijden. Doe dat tot en met de 10e dag na het contact met de persoon die corona heeft. En het is belangrijk om jouw gezondheid extra goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij corona doe dan meteen een test. Zie Testen bij klachten of na contact met iemand met corona bij de GGD
Kijk op quarantainecheck voor meer informatie

In isolatie

Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten. 
Als je weet dat je corona hebt, informeer dan meteen de mensen met wie je contact hebt gehad. Kijk hier hoe je dat kunt doen.

Hoe lang in isolatie

Ben je getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als het minimaal 5 dagen geleden is dat je klachten (koorts, hoesten, keelpijn en neusverkouden) begonnen én je 24 uur geen klachten meer hebt.

Het kan zijn dat je géén klachten had toen je getest werd of een zelftest deed en dat je ook geen klachten hebt gekregen. Dan duurt de isolatie 5 dagen, geteld vanaf de testdatum. Krijg je tijdens de isolatie toch klachten die horen bij corona, dan gaat er een nieuwe isolatieperiode in en telt het aantal dagen vanaf de datum dat je klachten kreeg.

Meer informatie over isolatie.

Wat als volledige isolatie niet lukt?

In een eigen kamer blijven tijdens isolatie is niet voor iedereen haalbaar en wenselijk. Bijvoorbeeld voor kinderen. Zeker als ze nog heel jong zijn. Op rijksoverheid.nl lees je meer over kinderen in isolatie

Video's

Video Hoe werkt isolatie

Hoe werkt isolatie?

Video: Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine
Afbeelding video Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine

Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk dat mensen na een negatieve testuitslag op dag 5 nog klachten krijgen?

Een heel klein deel van de nauwe contacten uit een bron- en contactonderzoek krijgt pas 7 dagen na het laatste contact klachten. Quarantaine is bij een negatieve testuitslag van dag 5 dus niet nodig. Wel blijft het belangrijk om op te letten of je klachten krijgt.

Hoe ga je om met isolatie in een huishouden met meer dan één besmetting?

Je mag uit isolatie als je niet meer besmettelijk bent. Kom je uit isolatie en is op dat moment een andere huisgenoot positief getest? Dan kun je gewoon contact hebben met de huisgenoot die positief is getest. De kans dat je opnieuw besmet raakt is ontzettend klein. 
Hebben meerdere huisgenoten corona, dan kunnen zij samen in isolatie gaan. Zij zijn dan al besmet en afstand houden is dan niet meer nodig.