Als je contact hebt gehad met iemand met COVID-19, kun je zelf ook ziek worden. Je kunt al besmettelijk zijn voordat je klachten hebt. Om te voorkomen dat je de ziekte ongemerkt verspreidt, blijf je thuis en ga je in quarantaine.

Als je COVID-19 hebt, kijkt de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst bij het bron- en contactonderzoek naar je contacten in de besmettelijke periode. 

Soorten contacten

Als je langer contact hebt met iemand of juist heel dichtbij iemand bent geweest, is de kans groter dat je besmet raakt. In het bron- en contactonderzoek kijkt de GGD wat voor contact je hebt gehad en wat je dan moet doen. Mensen die contact hebben gehad worden ingedeeld in 3 groepen:  

 • Huisgenoten: de mensen met wie je samenwoont en waarbij je vaak langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in de buurt bent. 
 • Nauwe contacten:
  • Iemand, buiten je huisgenoten, met wie je langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. Of iemand met wie je binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld - langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. 
  • Iemand met wie je minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand je in het gezicht hoest, of als je lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.
 • Overige contacten:
  • Iemand met wie je langer dan 15 minuten contact had, op meer dan 1,5 meter afstand in een binnenruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte op kantoor, in de klas of tijdens een vergadering
  • Iemand met wie je minder dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand, waarbij het risico op besmetting klein is. Bijvoorbeeld bij een korte ontmoeting op minder dan 1,5 meter afstand.

Wanneer ga je in quarantaine?

 • Als iemand in je huishouden positief is getest.
 • Als je nauw contact bent van iemand met COVID-19. 
 • Als je via de app Coronamelder een melding hebt gekregen.
 • Als je terugkomt uit het buitenland (een hoogrisicoland voor COVID-19).

Overige contacten hoeven niet in quarantaine. 

In quarantaine na vaccinatie?

Als je gevaccineerd bent, gelden dezelfde regels voor quarantaine en isolatie als voor mensen die (nog) geen vaccinatie hebben gehad. Ook de regels voor huisgenoten en voor contacten van iemand die gevaccineerd is blijven hetzelfde. De vaccins beschermen je tegen het ziek worden door het coronavirus, dus tegen de ziekte (COVID-19). Mensen die gevaccineerd zijn, worden na een besmetting met het virus meestal niet, of maar een beetje ziek.  Zij kunnen waarschijnlijk nog wel besmettelijk zijn voor hun omgeving.  Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. 

We houden de ontwikkelingen rondom de werking van de vaccins goed in de gaten. Bij nieuwe inzichten worden de regels voor quarantaine hierop aangepast.
 

Quarantaine en testen

Als je in quarantaine gaat, blijf je thuis. Je laat je dan meteen testen. Door mensen meteen te testen, kunnen we eerder nieuwe infecties opsporen. Laat je ook testen als je (nog) geen klachten hebt. Je gaat alleen naar buiten voor de test. Als de uitslag van de test positief is, heb je COVID-19. Ga dan in isolatie

Heb je binnen vijf dagen na het laatste contact met iemand met COVID-19 een test gedaan en is de testuitslag negatief? Blijf dan in quarantaine. Laat je vervolgens nog een keer testen op dag vijf. Dit is belangrijk, want het kan namelijk zijn dat de eerdere test te vroeg kwam, waardoor het virus nog niet aan te tonen was met de test. De test op dag vijf is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen zeven dagen klachten krijgen. De test kan het virus al twee dagen daarvoor aantonen. Als de testuitslag na de test op dag vijf weer negatief is, mag je uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en ga je in isolatie

Waarom testen tijdens quarantaine? 

Door mensen tijdens hun quarantaineperiode te testen, is het mogelijk om coronavirusinfecties eerder op te sporen. Je weet dan eerder of je het virus hebt en kunt de mensen met wie jij contact hebt gehad ook eerder informeren. Je gaat eerder in isolatie, waardoor je geen mensen meer kunt besmetten. De GGD kan eerder starten met bron- en contactonderzoek. Ook kunnen mensen eerder uit quarantaine. Dit geldt als de test vijf of meer dagen na het laatste contact met de besmettelijk persoon is afgenomen en de uitslag negatief is. 

Quarantaine en leefregels

Als je in quarantaine bent, gelden de volgende leefregels:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Blijf op 1,5 meter afstand van je huisgenoten.
 • Was je handen en nies of hoest in je elleboog.
 • Heeft een huisgenoot COVID-19? Vermijd dan contact met de huisgenoot die besmet is en houd je spullen en je huis schoon.
 • Heb je zelf COVID-19? Ga dan in isolatie. Blijf zoveel als mogelijk alleen op een eigen kamer. Zo zorg je dat jouw huisgenoten geen contact met jou kunnen hebben. 

Eerder uit quarantaine na een negatieve test: geen contact met kwetsbaren 

Vermijd uit voorzorg contact met kwetsbare mensen tot en met dag tien na het laatste contact met iemand met COVID-19. Ook als de uitslag van de test negatief was. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever. 

Quarantaine als je uit het buitenland komt 

Als je uit het buitenland komt, uit een land met een hoog risico op COVID-19, ga je 10 dagen in quarantaine. Ook moet je verplicht negatieve testuitslagen kunnen laten zien. Ook reizigers kunnen zich op dag vijf (na terugkeer uit het buitenland) laten testen via de GGD.

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden de volgende regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Thuisblijfadvies bij klachten, maar nog niet getest

Heb je klachten die passen bij COVID-19 dan blijf je thuis en laat je je testen. Heb je naast milde klachten ook koorts en/of benauwdheid, dan blijven ook je huisgenoten thuis.

Video's

Video Hoe werkt quarantaine?

Hoe werkt quarantaine?

Video Hoe werkt isolatie

Hoe werkt isolatie?

Wat is isolatie? 

Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je gaat dan in isolatie. Isolatie lijkt op quarantaine maar is op twee punten anders:

 • Bij quarantaine mag je nog wel contact hebben met huisgenoten die niet besmet zijn. Op 1,5 meter afstand. Bij isolatie vermijd je ieder contact zoveel mogelijk. Dit betekent dat je thuis blijft en het liefst ook in je eigen kamer blijft. Je verlaat deze kamer zo min mogelijk en jouw huisgenoten komen zo min mogelijk in deze kamer. Je gebruikt eigen servies, bestek, tandenborstel en handdoeken. Als het kan, gebruik je een eigen wc en douche. 
 • Isolatie duurt totdat je 24 uur klachtenvrij bent, maar duurt minimaal 7 dagen. Daarna mag je uit isolatie en weer naar buiten.

Isolatie na een positieve test zonder klachten

Als je een positieve testuitslag hebt terwijl je geen klachten hebt, is het belangrijk om je aan de volgende regels te houden: 

 • Houd je gezondheid goed in de gaten. Je kunt namelijk nog klachten krijgen. De meeste mensen die ziek worden, krijgen binnen de eerste 5 dagen na de test klachten. Blijf daarom 5 dagen vanaf de testafname thuis in isolatie. Je kunt al besmettelijk zijn voor anderen voordat je klachten krijgt. Ook je huisgenoten blijven thuis, omdat zij misschien door jou besmet zijn geraakt. Zo voorkomen ze dat zij anderen besmetten. 
 • Je mag direct uit isolatie als je 5 dagen na de testafname geen klachten hebt gekregen die passen bij COVID-19. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst bespreekt met jou wanneer dit is.
 • Als je binnen de 5 dagen na testafname alsnog klachten krijgt, blijf je langer in isolatie. Ook blijven jouw huisgenoten dan in quarantaine tot 10 dagen na het laatste risicocontact met jou. De GGD vertelt je hier meer over.

Word je ernstig ziek en heb je medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts. 

Veelgestelde vragen

Heeft het testen van mensen aan het begin van hun quarantaine wel zin? 

Hoe eerder we virusinfecties opsporen, hoe beter. Daarom kunnen mensen zich meteen laten testen als zij in quarantaine gaan. Bij sommige mensen kun je het virus dan al aantonen. Zij kunnen vervolgens eerder in isolatie gaan en zo voorkomen zij dat ze anderen besmetten. Bij een negatieve testuitslag is het wel belangrijk om je dan nog een keer op dag vijf te laten testen. Want het kan zijn dat de eerdere test toch vroeg kwam en het virus nog niet aan te tonen was met de test. De test op dag vijf is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen zeven dagen klachten krijgen. De test kan het virus al twee dagen daarvoor aantonen. Als de testuitslag na de test op dag vijf weer negatief is, mag je uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en ga je in isolatie. 

Is het mogelijk dat mensen na een negatieve testuitslag op dag 5 nog klachten krijgen?

Een heel klein deel van de nauwe contacten uit een bron- en contactonderzoek krijgt pas 7 dagen na het laatste contact klachten. Quarantaine is bij een negatieve testuitslag dus niet nodig. Wel blijft het belangrijk om op te letten of je klachten krijgt.