Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 kun je zelf ook ziek worden als je  contact hebt gehad met iemand met corona. Hier verstaan we onder:   

  • Als iemand in je huishouden positief is getest.
  • Als je nauw contact bent van iemand met COVID-19. 
  • Als je via de app Coronamelder een melding hebt gekregen.

Of je in quarantaine moet, hangt af van of je al beschermd bent tegen corona of niet.  Als je positief getest bent op corona moet je altijd in isolatie. Ook als je al beschermd bent tegen corona. Meer informatie over isolatie.

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent beschermd tegen corona als:

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.

Ben je een huisgenoot van iemand met corona dan is het advies om je te laten testen, ook als je beschermd bent tegen corona. Je kunt geen klachten hebben en toch besmettelijk zijn. Doe dat 5 dagen na jouw laatste contact met je huisgenoot met corona. 

Ik ben niet beschermd tegen corona, moet ik nu in quarantaine?

Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, ga je in quarantaine. Je blijft thuis. Lees hier welke leefregels gelden als je in quarantaine gaat. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven niet in quarantaine als ze contact hebben gehad met iemand die corona heeft.

Soorten contacten

Als je nog niet beschermd bent tegen corona en je langer contact hebt met iemand of juist heel dichtbij iemand bent geweest, is de kans groter dat je besmet raakt. In het bron- en contactonderzoek kijkt de GGD wat voor contact je hebt gehad in de periode dat je besmettelijk was en wat je dan moet doen. Mensen die contact hebben gehad worden ingedeeld in 2 groepen:  

  • Huisgenoten: de mensen met wie je samenwoont en waarbij je vaak langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in de buurt bent. 
  • Nauwe contacten:
    • Iemand, buiten je huisgenoten, met wie je langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. Of iemand met wie je binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld - langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. 
    • Iemand met wie je minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand je in het gezicht hoest, of als je lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.

Testen tijdens quarantaine – huisgenoot of nauw contact?

Je gaat in quarantaine als je niet beschermd bent tegen corona. Je blijft thuis en je moet je laten testen bij de GGD. Wanneer je dat moet doen, hangt af of je een huisgenoot of een nauw contact bent van iemand met COVID-19. Voor kinderen jonger dan 4 jaar geldt dat zij niet in quarantaine hoeven. Wel is het belangrijk om de gezondheid van het kind goed in de gaten te houden. Houd het kind thuis bij (lichte) klachten en maak meteen een testafspraak bij de GGD.

Huisgenoot

Ben je een huisgenoot van iemand die corona heeft en ben je niet beschermd tegen corona? Laat je dan meteen testen. Door mensen meteen te testen, kunnen we eerder nieuwe infecties opsporen. Laat je ook testen als je (nog) geen klachten hebt. Je gaat alleen naar buiten voor de test. Als de uitslag van de test positief is, heb je COVID-19. Ga dan in isolatie

Heb je binnen vijf dagen na het laatste contact met iemand met COVID-19 een test gedaan en is de testuitslag negatief? Blijf dan in quarantaine. Laat je vervolgens nog een keer testen op dag vijf. Dit is om te kijken of je uit quarantaine mag. Als de testuitslag  negatief is, mag je uit quarantaine.

Nauw contact

Ben je een nauw contact van iemand die corona heeft en ben je niet beschermd tegen corona? Laat je dan op de vijfde dag van de quarantaine testen. Als de testuitslag  negatief is, mag je uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en ga je in isolatie

Eerder uit quarantaine na een negatieve test: geen contact met kwetsbaren 

Vermijd uit voorzorg contact met kwetsbare mensen tot en met dag tien na het laatste contact met iemand met COVID-19. Ook als de uitslag van de test negatief was. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever. 

Quarantaine als je uit het buitenland komt en nog niet beschermd bent

Als je nog niet beschermd bent tegen corona en terug komt uit een land met een oranje of rood reisadvies moet je bij terugkomst een negatieve test kunnen laten zien. Ook kan het zijn dat je in quarantaine moet.  Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid   

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden de volgende regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je bij de GGD testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

 

Video's

Video Hoe werkt quarantaine?

Hoe werkt quarantaine?

Video Hoe werkt isolatie

Hoe werkt isolatie?

Hoe werkt isolatie? 

Ik heb corona en moet in isolatie 

Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je gaat dan in isolatie. Zo help je voorkomen dat de mensen om jou heen ook besmet raken. In isolatie gaan betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met de huisgenoten.

Wanneer je uit isolatie mag, hangt af van jouw klachten en gezondheid. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst bespreekt tijdens het bron- en contactonderzoek welke situatie voor jou geldt.

Lees hier wat de leefregels zijn als je in isolatie gaat. 

Word je ernstig ziek en heb je medische hulp nodig? Bel meteen jouw huisarts of de huisartsenpost.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk dat mensen na een negatieve testuitslag op dag 5 nog klachten krijgen?

Een heel klein deel van de nauwe contacten uit een bron- en contactonderzoek krijgt pas 7 dagen na het laatste contact klachten. Quarantaine is bij een negatieve testuitslag van dag 5 dus niet nodig. Wel blijft het belangrijk om op te letten of je klachten krijgt.