Hyalomma teek

Het RIVM heeft de “reuzenteek” onderzocht die op 13 juli in het Drentse Odoorn is gevonden. Het is een Hyalomma marginatum vrouwtje.

De teek uit Drenthe is de tweede vondst van een volwassen Hyalomma marginatum in Nederland dit jaar. Het eerste exemplaar werd een week eerder in de Achterhoek gevonden. Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) onderzocht beide locaties en vond daarbij verder geen andere Hyalomma-teken.

Mogelijke ziekteverwekkers

Het RIVM onderzocht de Hyalomma-teek uit Drenthe en trof er géén Krim-congovirus in aan. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.

In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica.

Voor paardenhouders is het goed om te weten dat de Hyalomma-teek parasieten bij zich kunnen dragen waar paarden piroplasmose van kunnen krijgen. Deze ziekteverwekkers werden niet gevonden in de teek uit Drenthe.

Wat kunt u doen?

Bent u in het groen geweest? Controleer dan uzelf en uw kinderen op tekenbeten. Ongeacht door welke tekensoort u gebeten bent, verwijder de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar.

Krijgt u na enkele dagen of maanden klachten zoals een ring of vlek op de plek van de tekenbeet? Neem dan contact op met de huisarts en vertel dat u onlangs een tekenbeet heeft gehad. Neem ook contact op met uw huisarts als u koorts, zenuwklachten, spier- of gewrichtspijn krijgt. Het spreekt voor zich dat teken niet alleen in Nederland voorkomen. Denk dus ook aan de tekencheck als u in het buitenland recreëert in het groen.

Wilt u een Hyalomma-teek melden?

Door meldingen van burgers kon het CMV al twee waarnemingen van Hyalomma-teken bevestigen. Maar niet alle meldingen kloppen. Het is daarom belangrijk een deskundige vast te laten stellen of het om een Hyalomma-teek gaat. Melden van Nederlandse vondsten kan via de website van de NVWA (zoek op Hyalomma). Daar is ook informatie over herkenning te vinden.

Afbeelding van vier teken, hyalomma vrouw man, schapenteek vrouw man, en een schapenteek vrouw op een duimnagel

Hyalommateken (boven) zijn duidelijk groter dan de in Nederland veel voorkomende schapenteek (onder). Linksonder een schapenteek op een duimnagel.

Foto: Zati Vatansever, Kafkas University

Controleren op teken

Ben je in een omgeving geweest waar teken voorkomen?
Dan is het belangrijk jezelf en kinderen te controleren op teken.
Teken kunnen overal op het lichaam bijten.
Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren.
Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.
Een teek bijt zich vast in je huid.
Dat ziet eruit als een klein zwarte puntje van 1 tot 3 mm.
Doordat de teek bloed opzuigt, zwelt deze na enkele dagen op tot een bruin of grijs bolletje zo groot als een erwt.
Heb je een teek?
Haal deze zo snel mogelijk weg, bijvoorbeeld met een spits pincet of een speciale tekenverwijderaar.
Vergeet daarna niet de rest van het lichaam te controleren.
Teken komen namelijk zelden alleen.
Meer weten?
Kijk op rivm.nl/tekenbeet