Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag op 23 maart over de veiligheid van injectienaalden adviseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, na overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZInspectie voor de Gezondheidszorg), uit voorzorg de injectienaald van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken bij de uitvoering van het bevolkingsonderzoek PSIEPrenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Prenatale Screening op infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie). De IGZ doet onderzoek naar de injectienaalden.

Injectienaalden van het merk Terumo worden in het kader van het bevolkings¬onderzoek PSIEPrenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie meegeleverd voor toedieningen aan Rhesus D-negatieve zwangeren met een RhDRhesus (D)-positief kind en kinderen van HBsAghepatitis B surface antigeen-positieve zwangeren.

Het betreft alleen de volgende producten:

  • anti-Rhesus (D)-immunoglobuline van de leverancier CSL Behring, onder de naam Rhophylac 200 (1000 IE). RhedQuin van Sanquin wordt zonder naald geleverd.
  • HBVaxPro (5 μg/0,5 ml)
  • Engerix-B Junior (10 μg/0,5 ml).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt op dit moment of er daadwerkelijk problemen zijn met deze injectienaalden. Uit voorzorg adviseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om – in afwachting van de onderzoeksresultaten – deze en andere toedieningen (zoals HBIghepatitis B-immunoglobuline en RhedQuin) uit te voeren met naalden van een andere fabrikant dan Terumo.

Voor de toedieningen in het kader van het bevolkingsonderzoek PSIE geldt dat de tijdigheid van groot belang is. Anti-D moet toegediend worden binnen 48 uur na de bevalling. Het HepBhepatitis B-vaccin moet toegediend worden uiterlijk binnen 48 uur na de geboorte.

De komende dagen zullen we nadere informatie verstrekken. We adviseren u de berichtgeving via de RIVM-website in de gaten te houden.