60-plusser krijgt herhaalprik tegen corona (2de boosterprik)

Ook mensen van 60 tot en met 69 jaar (en mensen die dit jaar 60 worden) krijgen de mogelijkheid om op afspraak een extra coronavaccinatie te halen. Dat besloot minister Kuipers na advies van de Gezondheidsraad. Eerder werd de herhaalprik al aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. 

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus neemt toe bij mensen tussen de 60 en 69 jaar. Daarbij neemt de bescherming van de boostervaccinatie langzaam af. Daarom kan er nu uit voorzorg een herhaalprik worden gehaald. 

Een herhaalprik tegen corona (ook wel 2de boosterprik genoemd) is een extra prik die 3 maanden na de laatste prik of besmetting wordt toegediend. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinatie(s) en houdt de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil.

De Gezondheidsraad adviseert geen herhaalprik voor mensen onder de 60 jaar. Deze groep is voorlopig nog goed beschermd tegen ernstige ziekte.

Uitnodigingen en start vaccinaties

Mensen van 60 tot en met 69 jaar komen drie maanden na de laatste vaccinatie of besmetting in aanmerking voor de herhaalprik. Vanaf 26 maart kunnen zij hiervoor bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) online een afspraak maken. Vanaf 30 maart vallen de eerste uitnodigingen op de mat, en kan er ook telefonisch een afspraak worden gemaakt.