De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker blijkt ook te beschermen tegen andere vormen van kanker die door HPV kunnen worden veroorzaakt. Het gaat om kanker die bij mannen steeds vaker voorkomt, zoals kanker aan penis, anus, mond- en keelholte. De Gezondheidsraad bekijkt daarom, op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of het advies over de vaccinatie moet worden aangepast.

Om de Gezondheidsraad hierin te ondersteunen heeft het RIVM relevante informatie uit binnen-en buitenland verzameld en gestructureerd. Zoals informatie over hoe vaak HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infecties en HPV-gerelateerde ziekten voorkomen bij meisjes/vrouwen en jongens/mannen en over de effectiviteit en veiligheid van de vaccins.

HPV

Veel (jonge) seksueel actieve vrouwen en mannen zijn geïnfecteerd met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende typen HPV: typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico. Typen met een hoog risico veroorzaken baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker, die steeds vaker bij mannen voorkomen.
Sinds 2010 worden 12-jarige meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd om baarmoederhalskanker te voorkomen. Inmiddels weten we dat deze vaccinatie niet alleen beschermt tegen kanker in de baarmoederhals, maar ook tegen kanker aan penis, anus, vagina en vulva. Ook zijn er aanwijzingen dat het tegen kanker van de mond- en keelholte beschermt.

Drie vaccins

Er zijn drie vaccins tegen HPV op de markt die zowel voor vrouwen als mannen geschikt zijn. In Nederland wordt het vaccin gegeven dat beschermt tegen de twee typen van het HPV-virus die het meest voorkomen (HPV-typen 16 en 18). De andere twee vaccins beschermen tegen meerdere typen van het HPV-virus.  
Door het huidige vaccinatieprogramma zullen per jaar naar schatting 350 minder vrouwen baarmoederhalskanker krijgen en 100 vrouwen minder aan deze vorm van kanker overlijden.