HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Je krijgt HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)(humaan papillomavirus) via seksueel of intiem contact. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf weer op, maar het kan ook tot (voorstadia van) kanker leiden. Met de HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen HPV-infecties.

 

This information in English

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie

In het jaar dat jongens en meisjes 10 jaar worden, ontvangen ze een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. De HPV-vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis voor iedereen tot 18 jaar.

HPV komt veel voor

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is een virus dat veel voorkomt. Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt minstens één keer in hun leven besmet met HPV. Er zijn veel verschillende HPV-typen. Sommige typen kunnen na lange tijd kanker veroorzaken, vooral HPV-typen 16 en 18. Vaak merk je niets van een infectie en meestal ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet, en kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan. Andere typen HPV, zoals typen 6 en 11, kunnen leiden tot genitale wratten (wratten bij de vagina of penis).

Kanker door HPV

HPV kan verschillende soorten kanker veroorzaken: 

  • baarmoederhalskanker
  • vaginakanker
  • kanker bij de schaamlippen 
  • anuskanker
  • peniskanker
  • kanker in de mond- en keelholte. 

Het aantal gevallen van kanker door HPV is de laatste jaren licht gestegen. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.200 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. 

Uitstrijkje kan vroegtijdig baarmoederhalskanker opsporen

Jaarlijks krijgen ruim 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en overlijden meer dan 200 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgen alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Met dit uitstrijkje kan vastgesteld worden of HPV in de cellen van de baarmoederhals zit en dus mogelijk kanker kan veroorzaken. Niet alle HPV-kanker kan voorkomen worden met een vaccinatie.  Daarom is het ook voor vrouwen die gevaccineerd zijn belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker
Voor de andere HPV-gerelateerde kankers is er geen screening mogelijk om de kanker in een vroeg stadium op te sporen. Een HPV-infectie geeft meestal geen klachten. Voorstadia van HPV-gerelateerde kanker geven soms wel klachten, zoals bloedverlies, afscheiding, of een zichtbare verandering van de huid of slijmvliezen. Neem bij twijfel of klachten contact op met je huisarts.