HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker aan de penis, anus, mond en keel veroorzaken. Je krijgt HPVhumaan papillomavirus via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Met de HPV-vaccinatie ben je beter beschermd tegen HPV-infecties.

HPV: stand van zaken

HPV is een virus dat veel voorkomt. Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Vaak merk je niets van een infectie en het grootste gedeelte van de infecties worden door het lichaam opgeruimd. Soms ontstaan genitale wratten (wratten bij de vagina of penis), een van de meest voorkomende soaSeksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland.

HPV kan ook verschillende soorten kanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Het aantal gevallen van kanker door HPV per jaar is de laatste jaren licht gestegen. In Nederland krijgen ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker door HPV. Hiervan overlijden ieder jaar zo’n 450 vrouwen en 150 mannen. Elk jaar zijn er 5500 vrouwen die een behandeling moeten ondergaan voor een voorstadium van baarmoederhalskanker. 

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden gratis een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Met de vaccinatie zijn ze voor 75% beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin komt in  2022 ook in het vaccinatiepakket voor jongens.

HPV

HPVhumaan papillomavirus

HPV-vaccinatie

HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie

Professionals

Professionals