Hoofdluis verspreidt zich snel - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een netenkam is de beste aanpak. Dit is de belangrijkste boodschap van de informatiecampagne die vandaag van start gaat. Het informatiemateriaal is ontwikkeld vanuit het RIVM en verkrijgbaar bij veel GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, apothekers en vrijwel alle drogisterijen.

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluisepidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren scheelt een hoop rompslomp. Want hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u de hoofdluis kunt bestrijden.

Goed controleren

Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Het is dus belangrijk om het haar van een kind regelmatig met een luizenkam te inspecteren.

Verwijderen

Zodra u hoofdluis vindt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de ‘kammethode’: gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam. Dit kunt u eventueel combineren met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet u ook de omgeving aanpakken. Beddengoed, knuffels en kleren wassen, het huis en de auto grondig stofzuigen.

Voorkomen

Hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

Luis in je haar? Kammen maar!

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo – vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale kam is de beste remedie.

In de folder en op de website www.rivm.nl/infectieziekten staat precies hoe u hoofdluis aanpakt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoofdluis, dan kunt u terecht bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio, de drogisterij, uw apotheek, postbus 51 of het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Dit steunpunt doet momenteel een online onderzoek naar hoofdluis en organiseert op 4 november de Landelijke (anti) Luizendag.

Het informatiemateriaal uit de campagne ‘Luis in je haar? Kammen maar’ (folders, posters, brochures) is te downloaden of te bestellen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: http://www.rivm.nl/infectieziekten.

----------------------------------

Noot voor de redacties

Het informatiemateriaal is opgesteld door het RIVM, in samenwerking met vertegenwoordigers van verschillende partijen: GGD’en, apothekers, artsen, en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (Centraal Bureau Drogisterijbedrijven)). De informatie over hoofdluis is via veel GGD’en, apotheken en drogisterijen te verkrijgen.

Meer informatie over hoofdluis kunt u vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/infectieziekten. Daar is ook beeldmateriaal te vinden dat u met bronvermelding kunt gebruiken.

Informatie over de hoofdluiscampagne en overige voorlichtingscampagnes in de drogisterijbranche onder het motto ‘mijn drogist weet er meer van’, kunt u vinden op www.mijndrogistweetermeervan.nl

Meer informatie over het online onderzoek naar hoofdluis en de Landelijke (anti) Luizendag kunt u vinden op http://www.landelijksteunpunthoofdluis.nl.

Voor meer informatie kunnen journalisten contact opnemen met Marieke Timmer, persvoorlichting RIVM, 030 - 274 40 49.