multipipet zuigt medium op

Een actieve infectie in het zenuwstelsel veroorzaakt door de Borrelia-bacterie (Lyme neuroborreliose) kun je niet aantonen met de LymeSpot-test. Deze commerciële test, waarvoor veel patiënten naar Duitse klinieken gaan, was nog niet eerder gevalideerd.

Deze nieuwe studie bevestigt de resultaten van een eerdere studie van dezelfde onderzoekers uit 2018. In die studie evalueerden zij een zelf ontwikkelde ELISpot-test voor de ziekte van Lyme.

Beide cellulaire testen laten een verhoogde reactiviteit zien bij mensen die neuroborreliose hebben. Maar de testen laten ook een verhoogde reactiviteit zien bij mensen die deze ziekte in het verleden hebben gehad en bij gezonde vrijwilligers die aan de Borrelia-bacterie zijn blootgesteld.

Antistoffen

De Borrelia-bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Laboratoria gebruiken op dit moment diagnostische testen die de aanwezigheid van antistoffen tegen de Borrelia-bacterie meten. Met een positieve uitslag van deze test weet je niet of de infectie met de Borrelia-bacterie nu plaatsvindt. De antistoffen kunnen namelijk nog in het bloed zitten van een eerdere infectie. Met cellulaire testen bepaal je de activiteit van de afweercellen tegen de Borrelia-bacterie die in het bloed zitten. Deze cellulaire testen blijken dus geen verbetering vergeleken met de antistoftesten die we nu gebruiken.

De resultaten van het onderzoek verschenen afgelopen week in Clinical and Experimental Immunology.