Vanaf vandaag worden de ca. 269.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen uitgenodigd om een afspraak te maken voor een COVID-19-vaccinatie. Zij ontvangen de uitnodiging per (digitale) brief van hun werkgever. Deze groep zorgmedewerkers kan, nadat zij de brief hebben ontvangen, een afspraak maken via het callcenter van de gezamenlijke GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-en.

De zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen zijn de eerste groep die in aanmerking komt voor een COVID-19-vaccinatie. Zij ontvangen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Voor optimale bescherming is het nodig dat zij zich tweemaal laten prikken met drie weken tussen de eerste en tweede prik. De afspraak voor beide prikmomenten bij hen in de regio kunnen zij na ontvangst van de brief zelf maken via het GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-callcenter. Dit landelijke callcenter is zeven dagen per week geopend van 8:00 tot 20:00 uur en wordt gedurende de dag bemenst door 2000 personen.

Eerste vaccinaties

Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning)-ondersteuning uitgenodigd om een afspraak te maken voor de COVID-19-vaccinatie. De vaccinatie van medewerkers in de acute zorg start op de kortste termijn waarop dit zorgvuldig mogelijk is. Wanneer dat precies is moet blijken uit een plan van aanpak van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ landelijk netwerk acute zorg (landelijk netwerk acute zorg)), dat snel wordt verwacht.  

Publiekscampagne

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is november vorig jaar gestart met een publiekscampagne over de COVID-19-vaccinatie. Belangrijk onderdeel van de campagne is de website www.coronavaccinatie.nl, waar veel informatie over de vaccins, de aanpak van de vaccinatiecampagne en antwoorden op veelgestelde vragen is te vinden. Voor werkgevers in de zorg is een online communicatietoolkit ontwikkeld met middelen die zij kunnen inzetten om hun medewerkers te informeren. Voor professionals betrokken bij de uitvoering van de vaccinatie is meer informatie te vinden op: www.rivm.nl/covid19vaccinatieprofessionals.

This news is available in English.