Vrouw komt voor vaccinatie

Mensen geboren in 1962 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona.

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) roept op om de afspraken online in te plannen om overbelasting van het callcenter te voorkomen. Ook partnerprikken worden niet meer ingepland. Door de honderdduizenden oproepen per dag staat het callcenter onder extreme druk. Daarbij moeten worden voorkomen dat het landelijke telefoonnetwerk in de problemen komt. 

Hulp bij maken afspraak

Help elkaar bij het maken van een online afspraak. Wie hulp nodig heeft kan ook gebruik maken van de uitlegfilm of van de stap-voor-stap handleidingen. Deze middelen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kunnen mensen hulp vragen bij de bibliotheek

Afspraak aan huis

Mensen die vanwege hun gezondheid niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie kunnen komen, hoeven nog niets te doen. Zij krijgen een extra bericht voor een boostervaccinatie thuis.

MRNA-vaccins

De boosterprik wordt gezet met een mRNA-vaccin (Moderna of Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Mensen kunnen niet kiezen.

Omikron

Nederland hield tot voor kort nog aan dat de boostervaccinatie 6 maanden na de laatste vaccinatie gehaald kon worden. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant is dit ingekort naar 3 maanden. Hierdoor krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19. Dit is in het belang van de volksgezondheid. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie.