Het RIVM heeft in 2019 en 2020 de metingen die de kerncentrale Borssele zelf uitvoert in de directe omgeving van de kerncentrale gecontroleerd. Hiervoor zijn diverse monsters geanalyseerd die in 2019 en 2020 op diverse plekken zijn genomen. Er is hierin geen radioactiviteit afkomstig van de kerncentrale gevonden. De metingen heeft het RIVM in opdracht van de ANVS uitgevoerd.

De kerncentrale Borssele laat NRG maandelijks monsters nemen van gras, water, luchtstof, sediment en zeewier. En jaarlijks een grondmonster. NRG Nuclear Research and consultancy Group (Nuclear Research and consultancy Group) bepaalt vervolgens de stralingsactiviteit in deze monsters. In het algemeen komen de data van het RIVM en NRG met elkaar overeen. 

Het NRG en het RIVM hebben in 2019 en 2020 in enkele monsters lage hoeveelheden radioactiviteit aangetroffen. Dit is niet ongebruikelijk, omdat er in de Nederlandse bodem van nature en als gevolg van de Tsjernobyl ramp lage hoeveelheden radioactiviteit aangetroffen kunnen worden. Dit is zo weinig dat dit geen consequenties heeft voor de gezondheid.