Minister Edith Schippers van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft bekend gemaakt dat Nederland een Nigeriaanse ebolapatiënt gaat opvangen. Het gaat om een militair van de VNVerenigde Naties Vredesmacht in Liberia.

De man wordt met een medische vlucht van Liberia naar Nederland overgebracht. Na aankomst op een afgesloten deel van Schiphol wordt hij met een speciale ambulance overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal van het UMCUniversitair Medisch Centrum Utrecht. Het Calamiteitenhospitaal is voorbereid op de opvang van ebolapatiënten. De Nigeriaanse ebolapatiënt wordt hier in strikte isolatie verpleegd door getraind medisch en verpleegkundig personeel. De patient zal regelmatig getest worden op ebola, dit wordt uitgevoerd door het referentielaboratorium van het Erasmus MCErasmus University Medical Center te Rotterdam.

Veelgestelde vraag

Zolang iemand geen direct lichamelijk contact heeft met de patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) is er geen kans op besmetting. Ebola is namelijk alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen. Zie ook onze 'Veelgestelde vragen'.

Ebola-informatiepunt extra openstelling

Zaterdag 6 december en zondag 7 december is het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ebola-informatienummer 0800-0480 van 10.00 - 17.00 uur open.