Minister Edith Schippers van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft bekend gemaakt dat Nederland een Nigeriaanse ebolapatiënt gaat opvangen. Het gaat om een militair van de VN Verenigde Naties (Verenigde Naties) Vredesmacht in Liberia.

De man wordt met een medische vlucht van Liberia naar Nederland overgebracht. Na aankomst op een afgesloten deel van Schiphol wordt hij met een speciale ambulance overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht. Het Calamiteitenhospitaal is voorbereid op de opvang van ebolapatiënten. De Nigeriaanse ebolapatiënt wordt hier in strikte isolatie verpleegd door getraind medisch en verpleegkundig personeel. De patient zal regelmatig getest worden op ebola, dit wordt uitgevoerd door het referentielaboratorium van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center) te Rotterdam.

Veelgestelde vraag

Zolang iemand geen direct lichamelijk contact heeft met de patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) is er geen kans op besmetting. Ebola is namelijk alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen. Zie ook onze 'Veelgestelde vragen'.

Ebola-informatiepunt extra openstelling

Zaterdag 6 december en zondag 7 december is het RIVM Ebola-informatienummer 0800-0480 van 10.00 - 17.00 uur open.