Vrouw krijgt uitleg over COVID-19 vaccinatie

Het vaccin (van) Novavax is een eiwitvaccin wat een alternatief kan zijn voor mensen die aarzelen bij een inenting met een mRNA- of vector-vaccin of voor mensen met een contra-indicatie voor mRNA-vaccins. 
Mensen die willen kiezen voor het Novavax-vaccin kunnen vanaf vandaag een afspraak maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) via het speciale telefoonnummer 0800-0174. 

Eiwitvaccin

Het vaccin van Novavax is een zogenoemd eiwitvaccin. In het vaccin zitten hele kleine deeltjes met spike-eiwit dat is nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen het spike-eiwit. Als het lichaam later in contact komt met het SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 virus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem gaat dan antistoffen aanmaken. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken.

Goedkeuring en werkzaamheid

Het vaccin is eind december goedgekeurd door de EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) en sinds kort beschikbaar. De werkzaamheid van het vaccin is vergelijkbaar met de vector- en mRNA-vaccins. 

Alleen een basisserie

Het Novavax-vaccin bestaat uit een basisserie van 2 vaccinaties met een interval van 3 weken.  Novavax is door de EMA alleen goedgekeurd als basisserie-vaccinatie. Op dit moment lopen er studies naar een boostervaccinatie met het Novavax-vaccin.