In e-liquids zitten voornamelijk zoete geur- en smaakstoffen. Daarbij staat de stof vanilline, die een vanilleachtige smaak geeft, bovenaan. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Het is voor het eerst dat in Europa de chemische smaaksamenstelling van zoveel vloeistoffen van elektronische sigaretten (e-liquids) geanalyseerd is. Het RIVM nam 320 e-liquids onder de loep. In die 320 e-liquids is gekeken naar 79 verschillende geur- en smaakstoffen. In 42 procent van de onderzochte vloeistoffen zat vanilline. Ook stoffen met een fruitachtige smaak scoorden hoog. De onderzochte e-liquids bevatten gemiddeld 6 verschillende smaakstoffen.

De onderzoekers hebben alle e-liquids op basis van hun smaaklabel ingedeeld in smaakcategorieën, zoals toetje, fruit of tabak. Uit het onderzoek blijkt dat e-liquids met vergelijkbare smaakcategorieën ook een vergelijkbare samenstelling van geur- en smaakstoffen hebben. Zo vonden zij een vergelijkbare smaaksamenstelling voor fris-zoete, warm-zoete, fris-cooling, en niet-zoete e-liquidsmaken. 

De smaakstoffen hebben invloed op de aantrekkelijkheid van de e-sigaret. Al eerder wees RIVM-onderzoek uit dat er honderden verschillende smaken van e-liquids op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Ook bleek dat e-liquids met een zoete smaak niet alleen populair zijn onder e-sigaretgebruikers, maar ook interesse wekken onder mensen die (nog) niet dampen of roken. Daarnaast is eerder ook aangetoond dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Deze studie geeft inzicht in de smaakstoffen die in verschillende smaken van e-liquids aanwezig zijn. Deze informatie kan worden gebruikt in verder onderzoek naar de aantrekkelijkheid en schadelijkheid van e-sigaretten en kan input leveren aan beleidsmakers voor het recentelijk aangekondigde verbod op e-liquids met een smaak anders dan tabak.