GGD teststraat

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19 in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) teststraten. Het percentage positieve testen is laag, het daalt van 2% in week 23 naar 0,9% in week 26. Sinds 11 mei mogen kappers, autorijscholen en andere contactberoepen hun werk weer hervatten. Uit de resultaten tot nu toe is 1% van de mensen met een contactberoep die zich hebben laten testen positief voor COVID-19.

Totaal aantal testen in teststraten

Tussen 1 juni en 29 juni, 10.00 uur zijn er 230.445 testen afgenomen op de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) testlocaties. Het gaat om mensen die zelf contact hebben opgenomen met de GGD, omdat ze (milde) klachten hadden. En het gaat om mensen die door de GGD benaderd zijn vanwege bron- en contactonderzoek omdat zij een contact zijn van een patiënt met COVID-19. Van 224.049 van de afgenomen testen zijn de uitslagen bekend, 1,2% (2.726) van de testen was positief. Het percentage positieve uitslagen neemt af sinds 1 juni: in week 23 was 2% van de testen positief voor het nieuwe coronavirus. In week 26 was dit 0,9%. Het aantal testen per week op de GGD testlocaties neemt niet af (Figuur 1). Figuur 2 laat zien dat in de afgelopen 14 dagen in alle GGD regio's het percentage positieve testen onder de 2% lag.

Contactberoepen

Sinds 1 juni zijn van 17.859 testen afgenomen bij mensen die tijdens hun werk contact hebben met mensen binnen 1,5 meter (contactberoepen). Dat zijn bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten of rijschoolhouders. Van 17.285 van de afgenomen testen in deze groep zijn de uitslagen bekend. Hiervan was 1% (171) positief voor het nieuwe coronavirus.

Bron- en contactonderzoek

Van alle 2.726 positieve testen afgenomen sinds 1 juni op de GGD testlocaties waren er 423 afgenomen in het kader van een bron- en contactonderzoek door GGD’en (15,5%). Dit gaat om mensen die contact hebben gehad met patienten en door de GGD benaderd zijn. In het kader van bron- en contactonderzoek werden in totaal 3.147 mensen getest op COVID-19. De overige 2.303 positieve testen werden afgenomen bij mensen die zichzelf hebben gemeld met klachten die passen bij COVID-19.

Figuur 1. Percentage van het aantal testen afgenomen op de GGD testlocaties met een positieve uitslag, per kalenderweek (onder) en het totale aantal testen met bekende uitslag per kalenderweek (boven). (bron: CoronIT)

Figuur 2. Percentage positieve testen op de GGD testlocaties, per GGD regio, in de afgelopen 14 dagen. (bron: CoronIT)