Vandaag onthult Micropia, in samenwerking met het RIVM, de nieuwe museale opstelling ‘Kieskeurige kuurtjes’. Aansluitend bij de Wereld Antibioticaweek van de World Health Organisation (WHO World Health Organization (World Health Organization)), daagt Micropia bezoekers uit een zieke patiënt te helpen en de juiste behandeling te kiezen. Zo kun je ontdekken wanneer en hoe je antibiotica het beste kunt gebruiken.

“De opstelling is een belangrijke toevoeging aan ons museum waarmee bezoekers op interactieve en speelse wijze kunnen leren over antibioticaresistentie en superbacteriën”, zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. “We vinden het heel belangrijk om in samenwerking met Micropia een breed publiek te kunnen bereiken over dit ingewikkelde onderwerp”, vult Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, aan.

Kieskeurige kuurtjes

Dankzij het gebruik van antibiotica zijn de afgelopen decennia miljoenen levens gered. Er zijn tegenwoordig echter steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica. Als antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt worden, kunnen ziekteverwekkers er ongevoelig voor worden. Antibiotica kunnen dan hun werk niet meer doen en het wordt moeilijker om infecties te behandelen. De museumopstelling ‘Kieskeurige kuurtjes’ laat de bezoeker ontdekken wanneer en hoe je antibiotica het beste kunt gebruiken.

Micropia

Micropia vierde vorige maand haar vijfde verjaardag en is nog steeds het enige museum waar het onzichtbare leven écht zichtbaar wordt gemaakt. Het museum wil jong en oud enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen; microben. Naast een fysiek museum is het een plek waar wetenschap en publiek samenkomen. De opstelling ‘Kieskeurige kuurtjes’ is vanaf morgen te zien en te beleven in Micropia.