Antibiotica zijn medicijnen die gebruikt worden als je een infectie hebt door een bacterie. Bacteriën kunnen ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Antibiotica werken dan dus niet meer. Dit heet antimicrobiële resistentie of antibioticaresistentie.
Antibioticaresistentie of antimicrobiële resistentie
Naast bacteriën reageren andere micro-organismen ook niet altijd goed meer op behandeling met medicijnen. We spreken dan ook steeds meer van antimicrobiële resistentie (AMR (Antimicrobial Resistance)).
Lees meer op Wat is resistentie?
Resistente micro-organismen
Steeds vaker zijn bacteriën resistent tegen antibiotica die veel gebruikt worden. Deze antibiotica noemen we ook wel eerste keus of eerste voorkeur antibiotica. Bacteriën die resistent zijn tegen vaak gebruikte antibiotica of tegen meerdere groepen antibiotica noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO (bijzonder resistente micro-organismen)).
Lees meer op Resistente micro-organismen
Beleid en richtlijnen
Er is op landelijk niveau allerlei regelgeving om antimicrobiële resistentie aan te pakken. Daarnaast zijn er richtlijnen om professionals te helpen bij het voorkomen en bestrijden van antimicrobiële resistentie in zorginstellingen en daarbuiten.
Lees meer over Beleid en richtlijnen
Samenwerking
Nederland wil antimicrobiële resistentie terugdringen met de One Health aanpak (aanpak van resistentie bij mens, dier en milieu). Het RIVM werkt hiervoor samen met een groot aantal regionale, nationale en internationale instanties en (zorg)organisaties.
Lees meer op Samenwerking antibioticaresistentie
Publicaties
Het RIVM publiceert allerlei artikelen, rapporten en nieuwsbrieven met betrekking tot antimicrobiële resistentie.
Lees meer op Publicaties en nieuwsbrieven