vrouw krijgt de pneumokokkenprik in haar bovenarm

Vanaf het najaar van 2020 worden mensen van 60 tot en met 79 jaar in Nederland uitgenodigd om zich tegen pneumokokken te laten vaccineren. Onlangs zijn twee nieuwe vaccins gemaakt en goedgekeurd voor volwassenen. Ook worden er binnenkort nog twee nieuwe vaccins verwacht. 

Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren welke vaccins voor mensen van 60 jaar en ouder kunnen worden gebruikt. Daarvoor heeft het RIVM de wetenschappelijke informatie verzameld over pneumokokkenziekte en pneumokokkenvaccins. De informatie geeft ook een overzicht hoeveel mensen in Nederland de afgelopen jaren pneumokokkenziekte hebben gekregen en door welke type pneumokokken bacteriën zij zijn besmet. 

Pneumokokken

Pneumokokken veroorzaken ernstige infecties zoals longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Ernstige pneumokokkenziekte komt het meeste voor bij mensen van 60 jaar en ouder, en bij mensen met bepaalde chronische ziektes.