Het rapport informeert over de effectiviteit en de veiligheid van de vaccinaties en vaccinonderzoeken. In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 2.160.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma)).

De deelname aan het RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma) is met 92 tot 99 procent nog steeds hoog. Een uitzondering daarop is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) met 61 procent. De deelname van pasgeborenen is voor het tweede achtereenvolgende jaar met ongeveer 0,5 procent gedaald.
Het aantal gemelde zieken door de 12 ziekten uit het programma was wederom laag (varieert van 0 (polio, tetanus) tot 39 (kinkhoest) per 100.000). Dit jaar steeg het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van 982 naar 1494. De aard van de gemelde bijwerkingen was niet ernstiger. Van ziekten waartegen wel vaccins bestaan maar die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zitten, is ten opzichte van voorgaande jaren het aantal gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep W (MenW meningokokken groep W (meningokokken groep W)) gestegen en het aantal zieken door het rotavirus is uitzonderlijk laag. Het gaat nog wel om duizenden gevallen per jaar.