Van 22 tot en met 28 januari 2012 is de zesde Europese week van de baarmoederhalskanker. In Nederland werd dinsdag de aftrap gegeven tijdens de traditionele gongceremonie in de Amsterdamse beurs. Dit gebeurde door het RIVM, de landelijke screeningsorganisaties en stichting Olijf.

De Europese Baarmoederhalskanker Vereniging heeft deze preventieweek in het leven geroepen om het bewustzijn rondom baarmoederhalskanker en de preventie daarvan te vergroten. Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dit terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door effectieve screening en vaccinatie. Toch weten veel vrouwen te weinig van deze ziekte en zijn er veel landen in Europa waar de preventieprogramma’s tekort schieten.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 800.000 vrouwen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek wordt door de overheid gratis aangeboden. Zo kan iedere vrouw tussen de 30 en 60 jaar die dat wil zich laten onderzoeken. Zij ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging voor laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts.

In Nederland overlijden jaarlijks tussen de 200 en 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. In vergelijking met de rest van Europa komt baarmoederhalskanker in ons land minder vaak voor. Dit komt mede door het gratis bevolkingsonderzoek. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400 vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker.

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek is onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt de kaders ten aanzien van de kwaliteit en de uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

In Nederland zijn er 5 regionale screeningsorganisaties die het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uitvoeren: Bevolkingsonderzoek Noord, Zuid, Oost, Zuid-West en Midden-West.
Stichting Olijf is een netwerk van vrouwen die gynaecologische kanker hebben (of hebben gehad), hun partners en naasten. Basis van de organisaties is het contact tussen lotgenoten. Dat doen zij via contactochtenden, het telefonisch contact met contactvrouwen en ervaringsverhalen op de website en in Olijfschrift. Stichting Olijf is betrokken bij het bevolkingsonderzoek, vooral bij het maken van voorlichtingsmaterialen.