Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak. Op dit moment is bij ongeveer 200 mensen in het laboratorium vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger. De besmette producten zijn inmiddels op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) uit de handel genomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat gerookte zalmproducten van de Nederlandse visfabrikant Foppen de oorzaak zijn van deze uitbraak. In de gerookte zalm is dezelfde soort Salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson. Het bedrijft levert zalm aan een groot aantal supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren. Om deze reden heeft de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) alle gerookte zalm van deze visfabrikant uit de handel laten nemen. Heeft u nog gerookte zalm in de koelkast of vriezer, controleer dan of deze veilig is voor consumptie. Informatie over de producten kunt u vinden op de website van de NVWA of producent Foppen.  Omdat de fabrikant levert aan enkele grote supermarkten, betekent dat het merendeel van de gerookte zalm uit de koelschappen is gehaald. Deze recall geldt ook voor de zalmproducten die aan fabrikanten van salades met zalm erin zijn geleverd.

Internationaal

Voor zover bekend zijn de producten niet op grote schaal naar het buitenland geëxporteerd behalve naar de VS Verenigde Staten (Verenigde Staten). Inmiddels is bekend dat ook daar bij ruim 100 patiënten een infectie met hetzelfde type Salmonella Thompson is gevonden. Een internationale recall is in voorbereiding. 

Salmonellabesmetting

De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Er zijn vele verschillende types van deze bacterie. Bij deze besmetting gaat het om Salmonella Thompson. Salmonella kan in verschillende voedselproducten voorkomen. Niet iedereen die de bacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Een infectie kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan. De koorts verdwijnt meestal sneller.