Door de coronapandemie kwamen er meer en nieuwe desinfectiemethoden beschikbaar. Deze vallen niet allemaal onder dezelfde wetgeving. Hierdoor zijn er producten op de markt waarvan de werkzaamheid en veiligheid niet door een onafhankelijke instantie is beoordeeld. Dit is met name het geval voor producten die gebruik maken van ozon of uv (ultraviolet ) C-straling, waarbij kans is op blootstelling. Zoals draagbare lampen of polsbandjes. Het RIVM adviseert deze producten niet te gebruiken. Ozon kan leiden tot luchtwegklachten en uv-straling kan onder andere huidirritatie of oogklachten veroorzaken.
Werkzaamheid en veiligheid niet altijd zeker door verschillen in wetgeving
Tijdens de coronapandemie kwamen nieuwe toepassingen van desinfectiemethoden op de markt. Het RIVM heeft hiervan een overzicht gemaakt en aangegeven welke wetgeving van toepassing is om gebruikers te beschermen.
Bij biociden, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen beoordeelt een onafhankelijke instantie de werkzaamheid en de veiligheid. Bij desinfectiemethoden die onder de Warenwet vallen, beoordeelt alleen de fabrikant de werkzaamheid en de veiligheid. Een onafhankelijke beoordeling geeft hier meer zekerheid over. Het RIVM beschrijft in het rapport hoe gebruikers of verkopers kunnen zien onder welke wet een desinfecterend product is beoordeeld.
Ozon en uv (ultraviolet ) C-straling mogelijk onveilig
Draagbare lampen en polsbandjes die werken met uv C-straling vallen onder de Warenwet. Het RIVM vindt deze producten niet veilig genoeg, omdat de kans bestaat dat mensen of dieren worden blootgesteld aan te veel van deze straling. Ook ozon, gebruikt om lucht en ruimtes te desinfecteren, valt (nog) onder de Warenwet. Teveel ozon kan luchtwegklachten veroorzaken.
Cosmetica, zoals reinigende handgels, en schoonmaakmiddelen kunnen op desinfectiemiddelen lijken, maar zijn dat niet. Dit soort producten moeten dus niet als zodanig worden gebruikt. Desinfecterende handgels zijn wel desinfectiemiddelen.
Wetgeving niet altijd duidelijk
Voor sommige producten die zijn bedoeld voor desinfectie is niet duidelijk onder welke wet ze vallen. Het RIVM adviseert betrokken toezichthouders en toelatingsautoriteiten om samen te zorgen voor helderheid.
Onderzoek nodig naar effectiviteit desinfectiemiddelen
Desinfecterende producten die werkzaam zijn, doden ziekteverwekkers. Dit wil niet altijd zeggen dat de producten ook effectief zijn en er dus voor zorgen dat ziekteverwekkers minder worden overgedragen tussen mensen. Het RIVM adviseert te onderzoeken welke desinfectiemethoden effectief zijn tegen ziekteverwekkers als het coronavirus. Zo kan het onnodig gebruik van desinfectiemiddelen worden verminderd, wat de kans verkleint dat ziekteverwekkers voor dit middel ongevoelig worden.