Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Om hier aandacht voor te vragen begint vandaag de jaarlijkse Week van de Teek. Van maart tot oktober is de kans op een tekenbeet het grootst.

Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of stuiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om te voorkomen dat u ziek wordt na een tekenbeet, is het belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de teken vervolgens snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.

Teek control

Op dinsdag 27 maart lanceert het RIVM een spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar over tekenbeten. In het spel kunnen kinderen anderen waarschuwen voor tekenbeten. Door het spel te spelen leren kinderen wanneer het nodig is om zich te controleren op tekenbeten. Tijdens de lancering zal het RIVM het spel op een basisschool in Bilthoven spelen met kinderen.

Voorlichtingsmateriaal

Het voorlichtingsmateriaal van het RIVM is herzien en in een nieuw jasje gestoken. In de campagne ligt de nadruk op het belang om te controleren op tekenbeten en teken snel te verwijderen. De campagne loopt van april tot oktober. Op verschillende momenten zal het RIVM aandacht vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Week van de Teek

Tijdens de Week van de Teek vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten. De Week van de Teek wordt georganiseerd door Stigas Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sector (Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sector). Het programma van de Week van de Teek kunt u vinden op http://www.weekvandeteek.nl/