x-ray of lungs

Op 24 oktober start in Den Haag een groot internationaal congres over tuberculose. In Nederland komt tuberculose – of tbc Tuberculose (Tuberculose) – steeds minder voor, maar wereldwijd is dit de meest dodelijke infectieziekte. Jaarlijks overlijden er meer dan 1,5 miljoen mensen aan tuberculose.

Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie en komt meestal voor in de longen. De bacterie wordt bijna altijd overgedragen via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten. De ziekte is te behandelen met een combinatie van verschillende antibiotica. Mensen kunnen de tbc Tuberculose (Tuberculose)-bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Dit noem je een latente tuberculose-infectie. Later kan de ziekte alsnog optreden.

Tbc tuberculose (tuberculose) in Nederland

Tuberculose komt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 800 mensen voor. Het doel is om in ons land de komende vijf jaar de overdracht van tuberculose en het aantal patiënten met 25 % terug te dringen.  Dit staat beschreven in het National Plan Tuberculosebestrijding. De belangrijkste nieuwe maatregel om dit doel te bereiken is om immigranten en asielzoekers die Nederland binnenkomen te screenen op tuberculose en latente tuberculose-infectie.

Wereldwijd

Wereldwijd is de ziekte moeilijk onder controle te krijgen. Er is geen goed werkend vaccin en een latente infectie kan na vele jaren ziekte geven. De bestrijding wordt bemoeilijkt door de combinatie met hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus)-infectie en resistentie (ongevoeligheid) tegen rifampicine, het belangrijkste medicijn tegen tuberculose. De behandeling van rifampicine-resistente tbc is complex en duurt veel langer. Een infectie met hiv verhoogt het risico op tuberculose. Het is daarom belangrijk om een hiv-infectie zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen. Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties moet er in 2030 een einde komen aan tuberculose in de wereld.

Het Congres

De ‘Union World Conference on Lung Health' vond van 24 tot 27 oktober plaats in het World Forum in Den Haag. Tijdens de conferentie waren zo’n 3.000 professionals uit meer dan 125 landen bij elkaar om te spreken over hoe tuberculose uit te bannen uit de wereld. Het thema van de conferentie is ‘Declaring Our Rights: Social and Political Solutions’. Dit thema benadrukt het belang van politieke betrokkenheid bij de strijd tegen tuberculose en de bedreiging van tabaksgebruik, luchtvervuiling en andere longziekten.