Tuberculose (TBC Tuberculose (Tuberculose)) is een infectieziekte die zich meestal laat zien in de long (55%). Het kan ook in andere organen van het lichaam voorkomen (hart, lymfeklieren, wervels). De ziekte is te behandelen met een combinatie van antibiotica. De behandeling duurt minimaal 6 maanden en kan bijwerkingen geven. 

Wat is tuberculose

Tuberculose (TBC Tuberculose (Tuberculose)) is een infectieziekte.  Mensen krijgen tuberculose door een bacterie. Door de bacterie kan iemand ernstige ontstekingen krijgen. Tuberculose is niet altijd besmettelijk. Longtuberculose kan soms wel besmettelijk zijn. Dat heet dan open tuberculose. Tuberculose kan ook in bijvoorbeeld de botten of nieren zitten. De klachten zijn dan anders. Tuberculose komt weinig voor in Nederland.

Video: tuberculose

video still Tuberculose

Bekijk de video: Tuberculose

Wat zijn de klachten bij tuberculose?

Niet iedereen die tuberculose heeft, wordt ziek.

De meeste mensen krijgen tuberculose in de longen. De klachten kunnen dan zijn:

 • lange tijd hoesten,
 • slijm bij het hoesten, soms met bloed erbij,
 • mager worden en geen zin in eten,
 • moe,
 • koorts,
 • moeilijker ademhalen,
 • ’s nachts erg zweten.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is maanden tot jaren daarna. De kans is het grootst in de eerste 2 jaar nadat iemand is besmet.

Hoe krijg je tuberculose?

Alleen iemand met open tuberculose kan iemand anders besmetten. De bacterie zit in de longen van de zieke. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.

Wat kun je doen om tuberculose te voorkomen? 

Mensen met besmettelijke tuberculose moeten zo snel mogelijk worden behandeld. Denk je dat jij of iemand in het gezin tuberculose heeft? Ga dan naar de huisarts of bel met de afdeling tuberculose van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Is iemand besmet geraakt? Dan kan hij medicijnen slikken om ervoor te zorgen dat hij geen tuberculose krijgt.

Er bestaat een inenting tegen tuberculose, dit heet een BCG Bacille Calmette Guérin (Bacille Calmette Guérin). De inenting zorgt er niet voor dat je geen tuberculose krijgt. Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op ernstige ontstekingen die je door tuberculose kan krijgen. De BCG wordt in Nederland niet standaard aan iedereen gegeven.

Ga je op reis naar een land waar veel tuberculose is? Vraag dan bij de afdeling tuberculose van de GGD wat je moet doen.

Heeft iemand open tuberculose? Denk dan om het volgende bij hoesten en niezen:

 • gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog;
 • gebruik een zakdoek maar één keer;
 • gooi de zakdoek na gebruik weg;
 • was hierna je handen;
 • soms is het goed om een masker te gebruiken dat over de mond en neus zit.

Wie kan tuberculose krijgen?

Als mensen besmet zijn geraakt, hebben ze een kleine kans om tuberculose te krijgen.

Sommige mensen hebben meer kans om besmet te raken:

 • mensen die met iemand die open tuberculose heeft in dezelfde ruimte zijn geweest,
 • mensen die reizen naar gebieden waar veel tuberculose is, bijvoorbeeld Afrika, Azië en Oost-Europa.

Sommige mensen hebben een grotere kans om ziek te worden als ze besmet zijn geraakt:

 • kleine kinderen,
 • mensen die geen goede afweer hebben door ziekte,
 • mensen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt.

Is tuberculose te behandelen?

Tuberculose is goed te behandelen. Een dokter schrijft hiervoor medicijnen voor. Deze medicijnen moeten lange tijd elke dag worden geslikt. De GGD helpt mensen hierbij.

Heeft iemand klachten? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de huisarts of de afdeling tuberculose van de GGD. Zij kunnen onderzoeken of iemand besmet is of tuberculose heeft.

Wordt iemand behandeld voor tuberculose? Dan is hij meestal na 2-3 weken na de start van de behandeling niet meer besmettelijk.

Kan je met tuberculose naar werk, school of kindercentrum?

Een kind met open tuberculose mag niet naar een kindercentrum of school. Dit mag pas weer als het kind niet meer besmettelijk is.

Een volwassene met open tuberculose mag niet naar zijn werk. Dit mag pas weer als hij niet meer besmettelijk is. De arts en de GGD kunnen zeggen wanneer dit weer mag.

Zwanger en tuberculose. Wat nu?

 • Voor vrouwen die zwanger zijn, gelden dezelfde risico’s voor vrouwen die niet in verwachting zijn.
 • Voor ongeboren kinderen is er een verhoogd risico op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Sporadisch zijn er gevallen van congenitale (aangeboren) tuberculose.
 • Voor pasgeboren kinderen is bekend dat blootstelling aan de tuberculosebacterie in de eerste levensmaanden vaak leidt tot snel verlopende klinische tuberculose. 

Lees meer over zwangerschap en infectieziekten.

Meer weten over tuberculose

Als u meer wilt weten over tuberculose, kunt u contact opnemen met de GGD-afdeling tuberculose-bestrijding of uw huisarts.