Op dit moment zijn in Nederland 550 patiënten met besmetting Salmonella Thompson gemeld bij het laboratorium van het RIVM. Ongeveer 200 patiënten zijn opgenomen in een ziekenhuis. Deze mensen zijn ziek geworden door de uit de handel gehaalde besmette zalm van de Nederlandse visfabrikant Foppen. Twee patiënten zijn overleden, ze waren beiden boven de 80 jaar. Bij een van patiënten gaat het zeker om Salmonella Thompson. Het onderzoek naar het overlijden van de tweede patiënt loopt nog.

Bij ouderen met een salmonellabesmetting is de exacte oorzaak van overlijden meestal niet zeker te stellen. De besmetting in combinatie met andere ziekten geeft voornamelijk bij oudere mensen een verhoogd risico op uitdrogen. Een salmonellabesmetting kan klachten veroorzaken als koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.
Bij de gemelde patiënten was de besmetting opgetreden voordat de besmette producten uit de winkels zijn gehaald. Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald. De zalm die nu in de supermarkt ligt, is wel goed. Het RIVM waarschuwt mensen er wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid.