Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor pasgeboren baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby’s vanaf de geboorte tegen deze ziekte beschermd. De Gezondheidsraad geeft 18 december advies of het vaccinatieschema voor baby’s kan worden aangepast naar minder prikken en een latere start wanneer de moeder tijdens de zwangerschap al een kinkhoestprik heeft gehad. Dit rapport bevat achtergrondinformatie voor dit advies.
Kinkhoest is zeer besmettelijk en kan uitputtende hoestbuien veroorzaken. Hele jonge baby’s kunnen hierdoor zulke ernstige problemen krijgen dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Soms overlijdt een baby aan de ziekte. Baby’s worden tegen kinkhoest ingeënt vanaf de leeftijd van ongeveer 2 maanden. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Dat is juist de periode dat de ziekte het meest ernstig kan verlopen.
Antistoffen
Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest wordt gevaccineerd, maakt zij antistoffen tegen kinkhoest. Deze antistoffen worden via de navelstreng naar de ongeboren baby overgedragen. Zo is de baby in ieder geval de eerste 3 maanden tegen kinkhoest beschermd. De eerste prik voor de baby (nu bij 2 maanden) kan daardoor worden uitgesteld.
Vaccinatieschema
Het RIVM heeft informatie over het huidige vaccinatieschema en een alternatief vaccinatieschema op een rijtje gezet. Het gaat niet alleen om kinkhoest, maar om alle vaccins die in het eerste levensjaar worden gegeven, zoals tetanus, difterie en polio. Bij het huidige schema worden baby’s 3 keer ingeënt, namelijk op de leeftijd van ongeveer 2, 3 en 4 maanden. Bij het alternatieve schema worden baby’s 2 keer ingeënt: op de leeftijd van 3 en 5 maanden. Baby’s krijgen bij het alternatieve schema dus 1 prik minder en er wordt een maand later gestart waardoor het voor hen minder belastend is. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat dit schema voldoende bescherming biedt tegen de ziektes waartegen in het eerste levensjaar wordt gevaccineerd.
Advies
Het advies van de Gezondheidsraad over het vaccinatieschema wordt verwacht op 18 december. De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit vervolgens of hij het advies overneemt.