Tussen 1987 en 2010 is het aanbod aan voedingsmiddelen en de voedselconsumptie in Nederland veranderd.

Het aanbod aan voedingsmiddelen is uitgebreid. Er zijn bijvoorbeeld meer lightproducten en verrijkte producten op de markt gekomen. In 2010 wordt er minder groente en fruit gegeten, en lijkt de consumptie te verschuiven van een onbewerkt stukje vlees naar 'vlug klaar' vlees en kip; en van volvette naar halfvolle producten. Ook worden in 2010 meer niet-alcoholische dranken (zoals water, fruit- en (light)frisdranken) gedronken en meer verrijkte voedingsmiddelen, chips en in sommige leeftijdsgroepen snoep en chocolade gegeten.

Op basis van de bevolkingsbrede Voedselconsumptiepeilingen uit 1987-1988 en 2007-2010 en de daarbij behorende voedingsstoffenbestanden zijn deze veranderingen in het voedingsmiddelenassortiment en de voedselconsumptie door het RIVM in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht.

Doordat de consumptie in de twee peilingen op verschillende manieren is gemeten, zijn de resultaten niet helemaal vergelijkbaar en kan alleen worden aangegeven of de consumptie is toegenomen of afgenomen.