Een klinische studie door het RIVM naar de ziekteverwekkers van griepachtige verschijnselen bij ouderen wordt een jaar verlengd. Daartoe heeft de Medisch Ethische Toetsingscommissie Noord-Holland toestemming gegeven. In het najaar van 2011 is de studie van start gegaan. De studie wordt nu voortgezet in het griepseizoen 2012-2013 omdat het aantal mensen met griep per seizoen erg kan fluctueren. Het vorige griepseizoen is erg mild geweest. Meerdere seizoenen kunnen daarom een duidelijker beeld geven.

Het RIVM voert deze studie uit in samenwerking met het Linnaeus Instituut van het Spaarne Ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Streeklaboratorium Kennemerland in Haarlem. Het onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor de bestrijding van griep en andere luchtweginfecties onder de bevolking.

Waarom dit onderzoek?

De seizoensgriepvaccinatie helpt om griep te voorkomen die veroorzaakt wordt door het griepvirus, maar de vaccinatie werkt niet tegen griepachtige verschijnselen die door andere virussen of bacteriën worden veroorzaakt.
Het onderzoek brengt in kaart hoe vaak griepachtige verschijnselen werkelijk door het griepvirus worden veroorzaakt en, als het griepvirus niet de veroorzaker is, welke andere ziekteverwekkers dat dan wel zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 2500 ouderen uit de omgeving van Hoofddorp. Eind 2012 worden de eerste resultaten van het seizoen 2011-2012 verwacht.