In 2016 zijn er weinig meldingen binnengekomen van mensen die een ziekte kregen waartegen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP (Rijksvaccinatie programma)) vaccineert. Het RVP beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten. Zo’n 760.000 kinderen van 0 tot 19 jaar kregen samen 2.140.000 inentingen. De deelname aan het RVP is daarmee hoog; afhankelijk van het vaccin meer dan 90 procent. Uitzondering hierop is het aantal meisjes dat zich tegen baarmoederhalskanker heeft laten vaccineren. De deelname is gedaald van 61 naar 53 procent. Het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins (1483) is vergelijkbaar met het aantal meldingen in 2015. Dit blijkt uit de jaarrapportage over het Rijksvaccinatieprogramma.
Vóórkomen van RVP (Rijksvaccinatie programma)-ziekten
Over het algemeen zijn er weinig meldingen van ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Wel was het aantal zieken door Haemophilus influenzae type b (Hib (haemophilus influenzae type b)) in 2016 wat hoger (44) dan in de afgelopen vijf jaar (22-34), vooral onder kinderen tot 5 jaar. Het aantal overlijdens door kinkhoest ( 3 niet-gevaccineerde baby’s en 3 volwassenen) was relatief hoog gezien het aantal mensen met kinkhoest . Humaan papillomavirus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Het aantal patiënten met baarmoederhalskanker was in 2016 wat hoger. Het duurt nog vele jaren voordat het effect van de HPV (humaan papillomavirus)-vaccinatie zichtbaar wordt. In 2017 zijn twee volledig gevaccineerde werknemers bij een vaccinproducent blootgesteld aan wild poliovirus type 2. Eén van hen bleek het virus via de darmen uit te scheiden. Door uitvoering van isolatiemaatregelen zolang deze uitscheiding duurde, heeft het virus zich niet verspreid.
Stijging meningokokkenziekte
Na jarenlange daling van het aantal zieken door meningokokken onder meer door vaccinatie (MenC (meningokokken C)), is er vanaf 2015 een stijging te zien in het aantal mensen dat ziek wordt door meningokokken type W. Deze ziekte kan zeer ernstig verlopen met hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en sterfte. De minister van Volksgezondheid (VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) heeft daarom besloten om in 2018 een ander meningokokkenvaccin in te voeren die bescherming biedt tegen meningokokken typen A,C,W en Y. Kinderen op de leeftijd van 14 maanden en tieners in de leeftijd van 12-14 krijgen dit vaccin aangeboden.
Basisdocument voor Gezondheidsraad
Het RIVM faciliteert de Gezondheidsraad (GR (groepsrisico)) voor hun adviezen over vaccinatie door nationale en internationale basisinformatie over o.a. rotavirus, meningokokken, pneumokokken en HPV. In september 2017 adviseerde de GR positief over de vaccinatie tegen rotavirus. Ze adviseren kinderen te vaccineren die een hoog risico lopen op een rotavirusinfectie. Daarnaast staat de commissie ook positief tegenover vaccinatie van alle kinderen en dit op te nemen in het RVP. Echter, de GR laat weten dat met de officiële prijzen van de vaccins de kosteneffectiviteit ongunstig is wanneer alle kinderen worden gevaccineerd.
Tegen welke ziekten beschermt het RVP?
Het RVP beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Invasieve infectie door Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitis B, pneumokokkenziekte , invasieve infectie door meningokokken C, bof, mazelen, rodehond en baarmoederhalskanker door humaan papillomavirus (HPV).