Jong meisje met zonnebrandcreme op gezicht

De zomervakantie is begonnen! Dat betekent dat veel mensen vrij nemen en de zon opzoeken op het strand, de camping, het balkon of in de tuin thuis en bij vakantiehuisjes. In de zomer is de zonkracht sterk. Bescherm jezelf en kinderen daarom tegen verbranding: geniet, maar verbrand niet!

Bescherming tegen de zon

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Als je tussen 11.00 en 16.00 uur lang buiten bent, neem dan maatregelen zodat je niet verbrandt. De zonkracht is dan het sterkst.

  • Denk Spaans: houd een siësta tussen 12.00 en 15.00. Blijf in elk geval tijdens deze uren zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op.
  • Bedek de huid met (UV ultraviolet (ultraviolet)-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand. Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV-straling.
  • Smeer de huid elke twee uur in met zonnebrandcrème, met minstens factor 30 en een UVA-filter. Ook na het zwemmen is het goed om zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. 
  • Bij het gebruik van mugwerende middelen (DEET diethyltoluamide (diethyltoluamide)): breng dit een half uur na de zonnebrandcrème aan. Het kan de werking beïnvloeden. 
  • Bescherm je ogen met een zonnebril. Let hierbij op dat de bril een UV-bescherming heeft van 100% of een UV-filter van 400. Dit staat op het stickertje of kaartje van de zonnebril.

Effecten van UV-straling

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel UV-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Dat kan al binnen 20 minuten gebeuren, afhankelijk van het huidtype. Ook kan UV-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Kinderen zijn extra vatbaar voor beschadiging van de huid door de zon. 

Zonkracht meten

Het RIVM meet voortdurend de hoeveelheid UV-straling van de zon: de zonkracht. Dit geeft aan hoe snel je huid kan verbranden. De zonkracht verschilt van dag tot dag en van uur tot uur. Op onze website is altijd de zonkracht van dit moment in Bilthoven te zien. Het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) publiceert elke dag de zonkrachtverwachtingen tot 8 dagen vooruit. Hiermee kan je rekening houden bij het plannen van je buitenactiviteiten.