De zon was de afgelopen week veel en vaak te zien. Dat de zon al sterk is, merkten veel mensen doordat hun huid verbrandde. Ook als ze maar even een half uurtje in de tuin zaten. De zonkracht steeg afgelopen week boven de 4 en blijft de komende maanden stijgen. 

In het voorjaar kun je ook verbranden

De zon is nu al sterk tussen 12.00 en 15.00. Een gevoelige huid kan al na een half uur verbranden, maar dit merk je pas uren later. Onbeschermd zonnen veroorzaakt op korte termijn verbranding van de huid en op lange termijn versnelde huidveroudering en huidkanker. UV ultraviolet (ultraviolet)-straling draagt ook bij aan staar. 

De zon heeft ook een positief effect, want ons lichaam maakt hierdoor vitamine-D aan. Vitamine-D is onder andere van belang voor gezonde botten en spieren. Een korte blootstelling van de huid is hiervoor voldoende (minder dan 15 minuten).

Voorkom verbranding van de huid en bescherm je ogen

  1. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon.
  2. Bedek je huid met kleding, draag een zonnebril en een pet/hoed.
  3. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème (factor 30) en herhaal dit elke 2 uur.
  4. Besteed aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV.

Zonkracht Actieplan

Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks bijna 1000 Nederlanders.
In 2019 hebben vele maatschappelijke organisaties zich daarom verenigd in het Zonkracht Actie Plan (ZAP). Hierin werken zij samen aan meer communicatie en kennis over UV-straling en het voorkomen van huidkanker en oogaandoeningen. 

Corona maatregelen

De maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus blijven gelden:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was vaker je handen