Desinfecterende middelen voor handen of het huishouden bevatten stoffen die werkzaam zijn tegen micro-organismen. Voor een goede hygiëne en het voorkomen van infecties is het gebruik van deze middelen meestal niet nodig. Schoonmaken en handen wassen met water en zeep is voldoende. In enkele gevallen kan het gebruik van desinfecterende middelen wel aangeraden worden door een arts of specialist. Lees dan de gebruiksaanwijzing en let op de inwerktijd.

In 2001 en in 2016 heeft de Gezondheidsraad adviesrapporten uitgeven over het zorgvuldig gebruik van desinfecterende middelen. Op basis van de rapporten van de Gezondheidsraad heeft het RIVM een webpagina en informatieve flyer ontwikkeld. Hierin staan adviezen voor persoonlijke hygiëne en voor het gebruik van desinfecterende middelen in het huis. Hierdoor zijn de adviezen van de Gezondheidsraad beter bereikbaar voor consumenten.

Naar aanleiding van het Gezondheidsraad adviesrapport uit 2016 heeft de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vandaag haar onderzoek gepubliceerd of handdesinfectiemiddelen voldoen aan de wettelijke eisen. Kijk op de site van de NVWA welke desinfectiemiddelen voldoen.