De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.
Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten kunnen hebben op ons zenuwstelsel via voedsel.
Nieuwste inzichten verwerkt in AERIUS Een nieuwe versie van het nationale instrumentarium voor stikstofdepositie (AERIUS) is vanaf vandaag beschikbaar.
Berekening inname nitraat en nitriet combineren om gezondheidsrisico beter te kunnen schatten Het RIVM stelt een nieuwe methode voor om het risico van nitriet-inname te bepalen. Daarbij wordt de inname van nitraat en nitriet gecombineerd omdat nitraat kan worden omgezet in nitriet.
RIVM en Voedingscentrum zetten Europese voedselkeuzelogo’s op een rij Het RIVM en het Voedingscentrum hebben drie bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen Schijf van Vijf.
Hoeveelheid minerale oliën in voedsel is gedaald De gehaltes minerale oliën in voedselproducten is de laatste decennia afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de beschikbare literatuur over minerale oliën in voedsel. Het RIVM voerde deze evaluatie uit in opdracht van de NVWA.
Melden bijwerkingen medicijnen bij ouderen belangrijk voor optimale behandeling Ouderen melden maar weinig bijwerkingen van medicijnen bij het bijwerkingencentrum Lareb. Hierdoor blijft de kennis over bijwerkingen bij ouderen beperkt.
Verbeteringen mogelijk bij off-labelgebruik van medicijnen Medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor andere ziekten of groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd.