Financiële tegemoetkoming Q-koorts helpt ten dele De helft van patiënten en nabestaanden van de Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011 voelt zich erkend door de financiële tegemoetkoming van de rijksoverheid. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door het RIVM.
Geen bewijs dat Q-koortspatiënten ernstiger ziek werden door COVID-19 In het begin van de coronaepidemie kwam veel COVID-19 voor in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Dit overlapte met het gebied waar tussen 2007 en 2010 veel Q-koorts voorkwam.
Grote toename legionellose in Nederland Via de GGD’en kwamen er afgelopen jaar 561 meldingen van legionellose binnen. Nooit eerder registreerde het RIVM zo veel meldingen van deze ziekte als in het afgelopen jaar.
Screening op chronische Q-koorts alleen voor sommige groepen kosteneffectief Het RIVM heeft onderzocht voor welke groepen screening op chronische Q-koorts kosteneffectief is.
Onderzoek patienten met acute Q-koorts een jaar later nogmaals Wanneer mensen met acute Q-koorts een jaar na de infectie nog een keer onderzocht worden op antistoffen, dan kan 98% van de patiënten met chronische Q-koorts opgespoord worden.
Laatste Infectieziekten Bulletin 2013 verschenen In de laatste editie van deze jaargang staat een interview met Jaap van Dissel, directeur van het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding, publiceren we over de rol van vegetatie en bodemgesteldheid
Q-koortsepidemie voorbij Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts is in 2012 verder gedaald. Het RIVM ontving dit jaar 68 meldingen van patiënten met Q-koorts. In 2011 waren er nog 81 meldingen, het jaar daarvoor 504.
Milde variant Q-koorts bij runderen Hoewel Q-koorts veel voorkomt bij mensen en runderen op melkveebedrijven, veroorzaakt dit weinig ziekte.
Geen veilige woonafstand tot veehouderijen voor infecties vast te stellen De laatste jaren is meer bekend geworden over ziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Q-koorts is hier een voorbeeld van.