Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten is een soaSeksueel overdraagbare aandoeningen die wordt veroorzaakt door een virus (humaan papillomavirus (HPV)). Het virus veroorzaakt wratten op en rond de penis, vagina of anus. De wratten groeien vaak in groepjes, zijn rozerood of grijswit van kleur, en hebben een bloemkoolachtig oppervlak.

Wat zijn de klachten bij genitale wratten?

Genitale wratten kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel veroorzaken. De wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar dit kan lang duren. Je wordt alleen behandeld als je veel klachten hebt. De behandeling bestaat uit het insmeren met zalf of vloeistof. De wratten kunnen ook worden weggehaald. Na behandeling kunnen de wratten weer terugkomen.

Besmetting en preventie

Je kunt jezelf maar voor een deel beschermen door condooms te gebruiken. Je kunt genitale wratten namelijk ook krijgen door de wratten bij een ander aan te raken of door zijn/haar handdoek te gebruiken. Er bestaat een vaccin tegen genitale wratten. Dit vaccin beschermt ook tegen een aantal typen HPVhumaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt (zie ook de pagina HPV).

Hoe vaak komt het voor?

Genitale wratten worden vooral door huisartsen gediagnosticeerd. In 2019 waren er ongeveer 46.870 diagnoses. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen die zich laten testen op soa’s op een Centrum Seksuele Gezondheid worden niet standaard onderzocht op genitale wratten. In 2020 werden door de centra 882 diagnoses gesteld.

 Figuur 1: Genitale wratten in Nederland in 2020 (bron: Sexually Transmitted Infections in the Netherlands in 2020, RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 2021).